Taakkapyörä

Pyörä, jolla työ- ja kauppamatkoja ympäri vuoden ajelen, on herättänyt paljon kysymyksiä. Se on ns. taakkapyörä (laatikkopyörä, kuormapyörä, tavarapyörä... rakkaalla pyörällä on monta nimeä), merkiltään Christianiabike, ja tilattiin perheellemme Tanskasta keväällä 2005. Siellä tällaiset ovat suhteellisen yleisiäkin; Suomessa niitä ei ole vielä montaa ole, Tampereellakin tiettävästi vain muutama meidän perheemme pyörän lisäksi. Pyörähankinta osoittautui todella hyväksi, perheen autoilun tarve kerrassaan romahti, kun huomattiin että tällä pyörällä kulkevatkin näppärästi niin muksu, ostokset kuin veneen akku ja perämoottorikin - siis kaikenlaiset asiat, joita varten perheen arjessa muutoin tarvitaan auto. Ja tuli sitten enemmänkin poljettua, kun se oli niin hauskaa ja lapsikin kärtti meitä vanhempia polkemaan silloinkin kun meinasi laiskottaa ja kauppamatka autolla houkuttaa... Nykyisin elämäntilanne on toki hieman toinen, poika on ohittanut jo aikaa pyöräkyytien ajan ja autoa tarvitaan nyt pyörämatkaa pidempiin salibandytreenien ja -turnausten matkoihin. Mutta kaupassa ja kaupungilla käydään kyllä usein pyöräillen edelleen. Ja minulle tämä pyörä taisi jäädä pysyvästi työmatkakulkupeliksi, sillä kun kulkee mukavasti painavampikin reppu ja sadevaatekerta ja varmasti pysyy pystyssä talven sohjoissakin.

Lisätietoa tämän mallin pyöristä löytyy Christianiabiken kotisivulta www.christianiabikes.com ja Kööpenhaminan Christianiassa olevan pyöräliikkeen sivuilta http://www.christianiabikes.dk. Suomesta katsottuna lähin jälleenmyyjä löytyi pitkään vain Tukholmasta, mutta nyt näitä pyöriä saa myös Suomesta ainakin Vantaan Tikkurilasta, ehkä jo muualtakin.

Tavaran ja/tai lasten kuljettamiseen soveltuvia pyöriä on nykyisin jo todella montaa merkkiä. Meidän perheen toinen tavarafillari on Harry vs Larry -firman Bullit. Se on perinteistä chrisseä huomattavasti urheilullisempi, nopeampi ja muotoilultaankin modernimpi kaksipyöräinen tavarapyörä. Muita valmistajia/malleja ovat mm. Triobike, Bakfiets, Babboe ja Nihola. Näistäkin useampaa saa jo Suomesta. Kotimaisiakin merkkejä on ollut kehitteillä, mutta ainakin yhden sellaisen kehitystyö taisi jäädä kesken kehittelijänsä innostuessa muotoilemaan puisia silmälasinpokia...

Suomalainen Helkama valmistaa myös laatikollisia pyöriä. Helkaman laatikkopyörissä on irtolaatikko, niitä näkeekin esim. puistotyöntekijöiden käytössä.

Jokohan olisi aika harkita uudemman kerran Suomen taakkapyöräyhdistyksen perustamista? Olisihan se mukavaa pitää joskus kokoontumisajot taakkiksille täälläkin! Tanskassa sellaisia jo pidetään, sinne ovat toki tervetulleita suomalaisetkin osallistujat... Keskustelu tavarafillarien tiimoilta käy ainakin aktiivisesti verkossa. Lapsiperheiden hyötypyöräilylle ja yleensä tavarafillareille on perustettu kokonaan oma nettisivustokin Tavarafillari.fi.