Kestävä arki |
Toreilla ja turuilla olen välillä törmännyt sellaiseen kommenttiin, ettei yksilön omalla tai edes koko Suomen valinnoilla ja toiminnalla ole joko merkitystä tai vaikutusta. Tämä toivoton ajatus on onneksi väärä. Päinvastoin! Juuri ne merkittävimmät päätökset ja valinnat tehdään kotona, arjessa, joka päivä! Jokainen tuote jonka ostamme on tuonut työtä jonnekin, ehkä Kiinaan, ehkä Pirkanmaalle, ehkä jonnekin muualle. Se on myös valmistettu jostakin, ehkä ekologisesti ja eettisesti kestävästä tai vähemmän kestävästä materiaalista. Tuote joko kestää aikaa tai joudutaan pian korvaamaan uudella. Se on korjattavissa (korjaamisesta paikallista työtä?), korjauskelvottomanakin kierrätettävissä (ekologista materiaalia ja jälleen työtä) tai tuottaa vain jätettä. Jokainen matka jonka teemme, on valinta sekin. Kulkeminen ja kuljettaminen kuluttaa bensaa, öljyä, sähköä tai lihasenergiaa. Kulkupelin rakentaminen on kuluttanut joko paljon, vähän tai ei ollenkaan (paljaat jalat) materiaalia ja energiaa. Liikenneympäristökin on pitänyt rakentaa, liikkumistavan valinnalla vaikutamme koko ajan myös siihen miten paljon uutta liikenneympäristöä rakennetaan, paljonko se vie rahaa, maa-alaa ja energiaa. Sekin missä asumme, työskentelemme, käymme kaupassa tai vietämme vapaa-aikaa on maailmaan ja yhteiskunnan toimintaan osaltaan vaikuttava valinta. Kestävä arki on sarja luonnon ja tasa-arvon kannalta mahdollisimman edullisia ratkaisuja.
Ekologiset ja eettiset arkivalinnat helpommiksi Tuotteiden valitseminan kaupassa on sitä hankalampaa, mitä enemmän tiedostaa kukkaron vaikutusvaltaa. Helpoin valintaperuste on hinta. Toiseksi helpoin on tieto valmistajasta ja tuoteselosteesta. Tiedostava kuluttaja lukee nämä, mutta miksi kuluttajan valtaa ei tehtäisi läpinäkyvämmäksi sitäkin? Valintoja ohjataan osaltaan verotuksella, osaltaan tiedottamalla valintojen vaikutuksista. Kumpaakin näistä pitää käyttää, jotta ekologiset ja eettiset valinnat olisivat myös sellaiseksi tunnettuja ja hinnaltaan kilpailukykyisiä.
Vähemmän kemikaaleja ja lisäaineita Lasken ekologiseen ja eettiseen myös haitallisten kemikaalien ja lisäaineiden välttämisen. Kotimaisen lisäksi tarvitsemme tähän asiaan globaalia lainsäädäntöä.
Turvallisuus, toimivuus, suvaitsevaisuus Jotta asuinympäristö olisi viihtyisä ja toiminta siellä monipuolisesti mahdollista - niinkin mahdollista, että harrastuksetkin voisi valita läheltä kotia - on arjen ympäristön oltava turvallista ja toimivaa. Osin on kyse myös asenteista. Näihinkin asioihin vaikutetaan merkittävästi (joskin usein välillisesti enemmän kuin suoraan) poliittisen päätöksenteon ratkaisuilla: miten ja mitä rakennetaan, ylläpidetään, valaistaan, mihin kulkureitit ohjataan muodostumaan, onko yhteisiä katu-, puisto- ja aukiotiloja, ulkoilu-, harrastus- ja kokoontumismahdollisuuksia, syntyykö kohtaamisia, voiko ulkotiloissakin viihtyä vaiko ainoastaan kotona...
Lähipalvelu on paras palvelu ... ja haetaanko palvelut auto- vai kävelyetäisyydeltä. Itse olen täysin vakuuttunut lähikirjaston tärkeydestä (ja sen ala-asteen koululla sijaitsemisen tuomista eduista!), lähikaupan merkityksestä ikääntyvien ihmisten kotona asumisen tukena ja omalla asuinalueella tapahtuvien vapaa-ajan toimintojen yhteisöllisyydestä.
Huolenpito infrastruktuurista ja rakennuskannasta - yhteisen omaisuuden hoitoa! Tämä "teesi" kuuluisi itse asiassa ennemmin kestävän talouden alle. Se on kuitenkin tässä muistuttamassa, että kestävä arki on myös huolenpitoa yhteisistä asioista. Kadut, koulut, kirjastopalvelut, asuinalueen ilmapiiri, kaupunkikuva ja turvallisuus - kaikki tämä on yhteistä omaisuutta, yhteisellä vastuulla. On oleellista, että näidenkin asioiden merkitys ja arvo ymmärretään.
Lopuksi: Eduskunta ohjaa arkea pieneltä osalta laeilla, veroilla ja rahoitukseen liittyvillä päätöksillä. Sittenkin tärkeimmät päätökset tehdään kotona, arjessa. Yksilöiden pienistä valinnoista yhteensä muodostuu yhteiskunnan toiminta, pienistä pisaroista se isoinkin meri. Meistä jokaisella on valta ja vastuu, käytä siis omasi hyvin. |
Seuraava > |
---|