Lisää rahaa VR:lle?

Voihan nenä! Nyt on selvityksenä taidettu saada sitä mitä on valtion tilaaja-tuottaja-mallilla tilattu: VR:n ja Liikenneviraston Vehviläiselle antaman selvityksen mukaa junaliikenteen ongelmana ovat tilauksen pienuus ja Helsingin ratapihan ahtaus (Linkki HS:n artikkeliin aiheesta tässä).

Liian vähä rahako todella on junaliikenteen ongelmien syynä?!! Entä kaikki se lisärahoitus, jota jo täksi vuodeksi annettiin? Entä tavat, joilla junaliikenne toimi ihan ok kaikkina 1900-luvun kovina talvina, silloinko rahaa oli suhteessa sen ajan hintatasoon käytettävissä enemmän?

Ahtauskin on kovin suhteellista. VR:n kannalta on varmasti edullisinta kiepahtaa mukavasti ympäri maan alle siirtyvillä Pisara-lisäraiteilla. Mutta onko se koko yhteiskunnankin kannalta edullisinta ja/tai palvelutasoltaan toimivinta? Ehkä on, mutta toistaiseksi en ole ihan niin vakuuttunut tästä kuin VR ja helsinkiläiset puoluetoverini.

VR maksaa radan käytöstä ratamaksua. Ei siis kannata siirtää junaa odottamaan muualle, vaan seisottaa sitä laiturilla. Pisara-rata siirtää pääkaupunkiseudun paikallisliikenteen junat pois ratapihalta, siis ne, joita ei muutenkaan kovin pitkiä aikoja seisotella. Näin saadaan lisätilaa kaukojunille. Vuorovälejä perustellaan kuitenkin sillä, että rataosuuksille ei enempää liikennettä mahdu. Jos raiteita ei väliosuuksille lisätä, ei siis junavuorojakaan voida lisätä. Miten siinä tapauksessa Helsingin ratapihalta vapautuva kapasiteetti parantaa junaliikennettä - siis muuten kuin mahdollistamalla useamman junan varastoinnin asemalla Ilmalan varikolla tai muualla odotusraiteella käyttämisen sijaan?  

 

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Lisää rahaa VR:lle?...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)Kommentti: [BBcode]