Korkea aika muuttaa politiikan tekemisen tapaa

Pekkarinen ihmettelee Hesarissa "Vihreiden erivapauksia".

Kumpaa Pekkarinen tässä oikeastaan kummeksuukaan: sitä, että vihreät ovat julkisesti olleet eri mieltä kuin hallituksen enemmistö, vai sitä, että keskustalaiset eivät ole sitä  - ehkä omiensa painostuksessa - saaneet olla?

Tätä olen koko ajan ihmetellyt politiikassa: miksi väitetään "arvaamattomiksi" niitä, jotka johdonmukaisesti ovat samoilla linjoilla asioissa siitä riippumatta kenen kanssa kulloinkin tekevät yhteistyötä? Eikö se päinvastoin ole ryhdikästä toimintaa?

Hallitusneuvotteluissa sovitaan mitä hallituspuolueille yhteisiä intressejä ajetaan ja toteutetaan hallituskaudella ja mitä ristiriitaisia intressejä ei ajeta eikä toteuteta. Ei kaikista (eikä varsinkaan hallitusmatkan varrella täysin uusina eteen tulevista) asioista tarvitse olla hallituskumppanien kanssa samaa mieltä. Eihän nyt avo- tai aviopuolison kanssa kimppaan muuttaminenkaan tarkoita, ettei jomman kumman omia argumentteja enää sallita. Ja vaikka perheessäkin ajoittain ollaan asioista eri mieltä, silti voidaan olla ihan onnellisesti yhdessä.

"Perinteinen" politiikan tekemisen tapa mättää. On korkea aika muuttaa sitä. Se, että politiikka joillekin on "peliä" ja kaupan käyntiä asioilla ja arvoilla, ei ole lopulta kenenkään etu. Se, että edustajat pakotetaan painamaan jotakin nappia vastoin omaa todellista mielipidettään, on äänestäjän karkeaa aliarviointia ja äänen väärinkäyttöä.

Politiikka, sellaisena kuin itse sen näen, on yhteisten asioiden hoitamista taustatietoihin parhaansa mukaan perehtyen ja perehtymisen pohjalta argumentoiden ja kantaa muodostaen. Eri näkökulmia ja mielipiteitä saa ja pitää olla, muuten keskustelu jää hymistelyksi eikä kaikkia faktojakaan saada ehkä esiin. Myös oikeus muuttaa kantaansa uuden tiedon valossa pitää olla, miksipä muuten keskustelua edes kannattaisi käydä.

Siis lisää avointa keskustelua sekä puolueiden sisälle että välille. Ja rohkeutta (taitoakin) tehdä yhteistyötä ilman kenenkään pakottamista luopumaan omista arvoistaan.

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Korkea aika muuttaa politiikan teke......

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)Kommentti: [BBcode]