Pyörät, matkailu ja VR

Lähetin maanantaina valmistelemani Suomen Liikenneliiton pyörämatkailuaiheisen kannanoton mediaan. Tiistaina pääsin ilokseni keskustelemaan pyörien junassa kuljettamisesta ja liityntäliikenteen pyöräpysäköintitarpeista rautatieasemilla VR:n aluejohtaja Pekka Söderlingin kanssa Yle Tampereen Radion suoraan iltapäivälähetykseen. Nyt aiheeseen ovat tarttuneet myös Vihreä Lanka ja Aamulehti. Aiheesta on virinnyt keskustelua myös erinäisten pyöräilyjärjestöjen listoilla.

Pyörien kuljettamisen hankaluus on pyöräilijöille tuttu asia, mutta sitä kannanoton toista, mielestäni ihan yhtä tärkeää puolta, ei näytä kukaan noteeranneen. Pyörämatkailu voisi tuoda hyvinkin pienillä investoinneilla "elvytystä" vaikkapa Killinkosken tapaisiin pieniin ja idyllisiin taajamiin.

Ei pyöräilijä halua nähdä Helsinkiä, Turkua tai Tamperetta, niihin pääsee helpommin junalla ilman pyörää kuin pyörällä. Pyöräilijä tulee junalla Helsingistä, Turusta tai Oulusta Tampereelle voidakseen tutustua Pirkanmaan pieniin kyliin, maaseutumaisemiin ja pienimittakaavaisempiin nähtävyyksiin Teiskossa, Ruovedellä ja Mäntässä. Tuo edellä mainittu Virtain Killinkoski Pirkanmaan pohjoisrajalla puolessa välissä Virtain keskusta Ähtäriin sopisi Vanhan Nauhatehtaan museoineen (ja kun kahvilakin olisi vähän useammin auki...) pyörämatkailun etapiksi kun valettu. Sitten vaan 25km pyrähdys takaisin Virroille ja nauttimaan Tarjanteen pyöräilijäystävällisestä laivakyydistä takaisin Tampereelle ja junalla edelleen kotikaupunkiin....

Miksei tällaisille pyöräilijän maakuntakierroksille koota reittioppaita valmiine majoituspaketteineen ja kohdevinkkeineen? Miksi Turun saariston luullaan olevan ainoa vakavastiotettava pyöräilijöiden matkakohde? Miksi lähimatkailu tarkoittaa vain bussiseurueen reissua asuntomessuille??? Miksi matkailuväkeä kiinnostaa kyllä mainostaa risteilyä, mutta ei pyörälenkkiä, vaikka jälkimmäisellä turisti todennäköisesti jättää maakuntaan enemmän euroja?

VR on asettanut kesän liikenteeseen 6 pyöräpaikan koevaunun Helsingin ja Turun väliseen liikenteeseen. Vaunun olemassaolosta ei ole liiemmin tiedotettu, saamani tiedon mukaan siitä eivät ole tienneet edes ko. junavuorolle lippuja myyneet VR:n omat virkailijat pyörän kanssa matkustajista nyt puhumattakaan. Huonolla markkinoinnilla VR:n hyvät eleet menevät hukkaan ja taas voidaan sanoa, että olihan se palvelu, mutta kun ei ollut kysyntää. 

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Pyörät, matkailu ja VR...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)Kommentti: [BBcode]