Vaalituet julkisiksi

Vaalirahoista käytävä kohu laajenee päivä päivältä. Poliitikkojen reaktiot "Eihän tuen ottaminen ole mitenkään laitonta" tai "Tämä raha on ehdottoman välttämätöntä demokratian toteutumiseksi, tarvitseehan puolue toimiakseen rahaa" ovat molemmat säälittäviä puolustusreaktioita. Eihän kyse olekaan siitä, onko rahoitus oikein vai väärin, vaan siitä, miten paljon rahaa on liikkunut kulissien TAKANA.

Kaikki poliittinen rahoitus, jota ei tehdä avoimesti, on väärin. Ammattiliiton jäsenenä en todellakaan halua, että edes osaa kalliista jäsenmaksustani käytetään yhdenkään puolueen tukemiseen - olenhan maksanut jäsenmaksuni tarkoittaen sen yksinomaan ammattiyhdistyksen toimintaan. Pankin, vakuutusyhtiön tai yhtään minkään muunkaan yrityksen asiakkaana haluan ehdottomasti tietää minkä asioiden edistämiseen yritys minulta ja muilta asiakkailta keräämiään voittoja käyttää. Ehkä se ei olekaan intressieni mukaista, ehkä haluankin juuri siksi vaihtaa yritystä?

On totta, että puolueen toiminta vaatii rahaa ihan siinä kuin minkä hyvänsä muunkin yhdistyksen tai muun yhteisön. Kyllä puolueita saa tukea, mutta tuen tulisi olla reilua ja avointa. Jokainen puolueen jäsen tukee puoluettaan maksamalla jäsenmaksua, useimmat myös tekemällä valtavat määrät talkootyötä. Jäsenyys ja talkootyö on paitsi reilua ja avointa, myös tehokasta ja näkyvää puolueen tukemista. Mitä enemmän jäseniä ja mitä enemmän työtä, sitä vähemmän tarvitaan vaali- yms. rahoitusta.

Jokin yritys tai muu taho saattaa haluta tukea puolueen toimintaa lahjoituksella, mutta en voi ymmärtää miksei lahjoitusta voisi julkistaa. Lahjoitus, joka halutaan salata, ei kuulosta reilulta: salaamistarpeesta herää heti epäilys, ettei lahjoitus olekaan yrityksen asiakaskunnan tai yhdistyksen jäsenistön tahdon tai etujen mukainen. Sellaisia lahjoituksiahan ei pitäisi olla, ei siis haittaa, jos niitä julkisuuden takia ei enää anneta.

Epäilemättä löytyy aina keinoja kiertää rahoituksen avoimuus. Siksi tulisi yhtä aikaa avoimuusvaatimusten kanssa pyrkiä vähentämään ylenpalttisen rahoituksen tarvetta.

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Vaalituet julkisiksi...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)Kommentti: [BBcode]