Afganistan

Suomalaiset rauhanturvaajat ovat Afganistanissa "aseellisen konfliktin osapuolia".

Minusta Suomen pitäisi vetää rauhanturvaajansa pois Afganistanista. Rauhanturvaajat ovat turvaamassa rauhaa. Sitä turvataan, kun rauha on ensin saavutettu. Jos todetaan ettei ole rauhaa, vaan jälleen aseelliseksi äitynyt konflikti, johon suomalaisilla ei ole osaa eikä arpaa (kuten siis esimerkiksi tuolla Afganistanissa tulkintani mukaan on), sitten on osattava tulla pois.

Konflikti kuuluu ratkaista niiden kesken, joita riidat koskevat, muut sotkeutukoot mielin määrin sovitteluun, eri näkökulmien julkiseen tarkasteluun ja rauhan hierontaan, mutta ei taisteluihin yhtään kenenkään puolella. (Kun vielä tajuttaisiin olla aseitakin myymättä, olisi "aseellisen konfliktin" todennäköisyyskin huomattavasti pienempi... ;) ). Osallistumalla aseelliseen konfliktiin hallituksen tukena, Suomi on asettunut puolustamaan toista konfliktin osapuolista. Suomalaiset Afganistanissa eivät siis enää turvaa rauhaa vaan toista kiistaosapuolta. Kun rauha on muuttunut puolueelliseksi, on osattava tulla pois tai myönnettävä olevansa puolueellinen. Suomella ei ole mitään syytä olla puolueellinen Afganistanissa. Siten on siis vedettävä rauhanturvaajat kotiin ennen kuin heidät kotiin lähetetään.

Sinänsä rauhanturvaajan työhön kuuluu toki kestää aseellisiakin välikohtauksia. Varmaan tarvittaessa käyttääkin asetta. Oleellinen ero menee kuitenkin puolen valinnassa. Rauhassa ei tarvitse valita puolta, vain sodassa tarvitsee.

 

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja

Taliban-hallinto kaadettiin kuitenkin YK:n turvallisuusneuvoston mandaatilla (mikä tekee tapauksesta erilaisen kuin Irakin sota). Talibanit ovat jatkaneet sissisotaa sen jälkeen. ISAF-joukkojen tehtävä on tukea demokraattisesti valittua Karzain hallitusta, ei suinkaan teeskennellä puolueettomuutta hallituksen ja Talibanien välillä.

On sitten kokonaan toinen kysymys, halutaanko suomalaisia sotilaita yleensäkään lähettää muiden ihmisten konflikteihin. Olemme me kuitenkin Balkanillakin. Mitä jos siellä vaikka serbit olisivatkin pystyneet jatkamaan hallintonsa kaatamisen jälkeen?

Kommentoinut MattiJ, Kotisivu [Link] 08/10/2009 15:47

 1 
Sivu 1 1 ( 1 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Afganistan...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)



Kommentti: [BBcode]