Ekokaupunki

Enemmän tai vähemmän ympäristöystävällisen asumisen ekokaupunkeja nousee Englantiin, Arabiemiirikuntien liittoon ja Kiinaan. Miksi ei Suomeen? Koska Suomessa ei ole tähän mennessä haluttu sellaista. Kyse ei ole edes siitä, ettei meillä osattaisi: suomalaiset arkkitehdithan (ja insinöörit, humanistit, ketkä lienevätkään muut) siellä muiden muassa ja jopa eturivissä vääntävät näitä ihmekaupunkeja ja ekokeksintöjä muille maille. Meillä ei yksinkertaisesti ole pidetty ekologisuutta erikoisena tai ainakaan imagokeskustelun arvoisena juttuna. Ja mitä, pitäisikö kaupunkeja muka jotenkin vielä erikseen kehittää? Eikö riitäkään uusi ohikulkutie, ABC sen suurimmassa risteyksessä? Johan kehitettiin tappalemalla uuden kaupan suuryksikön sijainneista, kuulitteko, kaupunkihan on jo kehittynyt ihan valtavasti...

Tampere on samassa veneessä muun Suomen kanssa, tai jos mahdollista, vieläkin keskiarvohakuisempi. Ei tehrä tästä ny numeroo. Mitäpä sitä nyt epärealistisia tavoitteita asettamaan, sehän olisi pilvilinnojen rakentelua, pysytään tutussa ja turvallisessa. "Tulevaisuuden Tampereella on hyvä asua ja elää", "Tulevaisuuden Tampere huolehtii asukkaidensa hyvinvoinnista". Kukapa haluaisi ennalta visioida, että kaupungissa on huono asua tai että täällä vanhukset, lapset, työttömät ja mielenterveyspotilaat ovat oman onnensa nojassa? (Ihan totta, valtuutettuna jopa huvittaa miten paljon Tampereen kaupunkistrategianlaadintaprosessissa käytetään aikaa ja istumalihaksia keskusteluun siitä, onko "ihmisyys" sittenkin "ekologisuutta" tärkeämpi sana näkymään visiolauseessa ja onko joukkoliikenteen kulkumuoto-osuuden kasvattaminen muutamalla prosentilla nykyisestä sittenkin liian kunnianhimoinen tavoite vain yhden vaalikauden aikajaksolle...)

Kaipaan rohkeampaa ja näkyvämpää ekologisten tavoitteiden asettamista Tampereellekin. Eikö pidemmän aikavälin näkyvä imagollinen ja kaiken kaupungin toiminnan kattava tavoite voisi olla saada Tampereesta Suomen ekologisin kaupunki? Päätavoitteen alatavoitteet ovat sitten niitä tärkeydestää huolimatta tavanomaisempia, monisanaisempia ja vähemmän raflaavia: vähemmän liikennetarvetta harkituilla sijainneilla ja viihtyisällä ja turvallisella lähiympäristöllä, uuden rakentamisen energiapiheyttä, kaupungin omistaman energiantuotannon ekologisuutta, kaupungin oman energiankulutuksen vähentämistä, joukkoliikenteen kehittämistä, kävelyn ja pyöräilyn helppoutta, asumisen joustavuutta, laatu ja onnellisuus mittareiksi päästöjen oheen pelkän rahallisen kasvun mittareiden tuijottamisen sijaan... 

Ehkä tästä joskus vielä tulee jotakin. Mutta sitä ennen haluaisin, että jokin juhlallisempi tavoite uskallettaisiin lausua myös ääneen ja alkaa sitten puhaltamaan yhteen hiileen. Rohkeammin.

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja

Tietysti siitä 'tulee jotain' kuten kaikista projekteista 'tulee jotain'.

Minä en olisi niin lausumassa juhlallisempia tavoitteita. Politiikan kipupaikat ovat siellä, missä joku vaatii ja joku antaa periksi. Tietty tyhjänpäiväinen ekologisen modernisaation diskurssi on juuri puhetta yhteisistä matkailukohteista, eikä lainkaan ekologisesta kestävyydestä.

Vuoreksen alue on selvä esimerkki. Koko aluetta vastuttettiin, mutta me vastustajat olemme jo liian vanhoja ja hävisimme. Nyt nuoria ymppäpolitiikan opiskelijoita houkutellaan osallistumaan ekocityn suunnitteluun. He ovat pragmaattisia ja järkeviä, varmaankin nauravat meille vanhoille jäärille jotka emme tajunneet mitään.

Kommentoinut MattiJ, Kotisivu [Link] 07/28/2009 09:07

Miksi ei juhlallisempia tavoitteita? Tarkoitan, että jos tavoitteet eivät ole korkealla, eivät tuloksetkaan todennäköisesti muodostu kummoisiksi.

Jos tavoitteena olisi vaikka tuo 'ekologisin kaupunki' ja kaikki hyväksyisivät tavoitteen, voitaisiin kaikenlaisia hanke- ja muita päätösvaihtoehtoja peilata niiden ekologisiin vaikutuksiin. Tavoitteen saavuttamiseksi olisi järkevää valita vaihtoehdoista ekologisin. Jos tavoitteena on 'ekologisten arvojen huomioiminen', voidaan periaatteessa tietenkin toimia ihan samoin, mutta toisaalta tavoite täyttyy jo sillä että yhteen kaupungin kouluista on lisätty yksi kasvisruokapäivä. Ekologiset arvot on huomioitu, vaikka vain yhdessä jutussa ja vaikka ehkä vain vahingossa...

Sen puoleen osut oikeaan, että nimenomaan politiikassa tyhjänpäiväisen diskurssin määrä on surullinen, välillä kammottavakin. Niitä, joiden mielestä asioille tarttis tehrä jotakin, on paljon. Niitä, joilla olisi ehdotus, miten se jotakin tehtäisiin, näkyy olevan ikävän vähän.

Mutta onhan asiassa hyvätkin puolensa: kun niitä, jotka hahmottavat yhteiskunnallisia kokonaisuuksia, on harvassa, yksittäinen ja tuorekin valtuutettu saattaa asioihin hiukankin paneutumalla saada paljonkin aikaan. Ainakin jos osaa vaatia oikeaan aikaan oikeassa paikassa. :)

Kommentoinut Kirsikka, Kotisivu [Link] 07/28/2009 13:19

 1 
Sivu 1 1 ( 2 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Ekokaupunki...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)



Kommentti: [BBcode]