Luottamushenkilöiden palkkioista

Aamulehti kyseli jokin aika sitten valtuutettujen kantaa kuukauden kokouspalkkioista luopumiseen osana kaupungin säästötoimia. (Kyllä, olisin valmis luopumaan omista palkkioistani.) Ja sen jälkeen valtuustoryhmämme pj:ltä oli kuuleman mukaan vielä erikseen tiedusteltu aikooko hän "suositella ryhmälle kokouspalkkioista pidättäytymistä". (Ei, ei kuulemma aio suositella.)

Olen tehnyt paljon vapaaehtoista työtä erilaisissa järjestöissä ilman minkäänlaisia palkkioita, enkä oikeastaan ole ajatellut poliittisten luottamustoimien eroavan noista järjestöasioista millään lailla. En ole valtuustoon ja luottamustoimiin pyrkiessäni myöskään uhrannut ajatustakaan palkkioille, en itse asiassa koskaan tullut edes ajatelleeksi, että kokouksista mitään palkkioita saati ansiotulonmenetyskorvauksia maksettaisiin. Siksi en siis henkilökohtaisesti pidä myöskään palkkioista luopumista kovin merkittävänä uhrauksena. Siis omalta osaltani.

Ymmärrän silti erittäin hyvin myös niitä, jotka eivät halua tai voi edes kuukauden palkkioista noin vain luopua. Useimmat luottamushenkilöt hoitavat tehtäviään aktiivisesti ja paneutuen. Esityslistojen ilmestymisestä kokoukseen on yleensä suhteellisen vähän aikaa, ja jos haluaa jostakin asiasta ottaa tarkemmin selvää tai kuulla erilaisia näkökulmia, on hoidettava lukuisia puheluita ja mahdollisesti henkilökohtaisia tapaamisiakin vapaa-ajan lisäksi myös virka-aikana, työajalla. Se tarkoittaa väistämättä "palkattomia vapaita" eli tunteja, joita ei voi maksattaa työnantajalla, mutta joista toisaalta ei ole oikeutettu minkäänlaisiin ansionmenetyskorvauksiinkaan. Näitä tunteja saattaa etenkin valtuustoryhmien puheenjohtajille, kaupunginhallituksen jäsenille ja lautakuntien aktiivisimmille jäsenille kertyä niin paljon, ettei kokouspalkkio riitä korvaamaan menetetyistä ansioista kuin murto-osan.

Löydettyäni otteen omista kommenteistani aamun lehdestä oikein kuvan kanssa julkaistuna, huomasin jälleen unohtaneeni yhden oleellisen median kanssa toimimisen ohjeen: kerro vain ja ainoastaan se lause, jonka haluat päätyvän lehteen. No juu, ote kommenteistani on oikein positiivinen eikä asia vääristy mitenkään pahasti. Todellakin mielestäni on oikeudenmukaista, että valtuutetutkin osaltaan osallistuvat kaupungin säästötalkoisiin. Enkä pidä kuukauden palkkioista luopumista kovin suurena uhrauksena. Ja laajemmasta asiayhteydestään erotetulla lauseella "En pidä palkkiosta luopumista suurena uhrauksena" tarkoitan siis vain omaa suhtautumistani luottamustoimiin (ainakin toistaiseksi, toivottavasti jatkossakin) merkittävämmin henkisesti kuin taloudellisesti palkitsevana toimintana ja luonteeltaan enemmän vapaaehtoisena kuin pakollisena työnä, en sitä etteikö kuukauden kokouksista kertyvä rahasumma voisi useammissa toimielimissä istuvalle olla taloudellisesti merkittävä ja mahdollisesti perheenkin toimeentulon kannalta oleellinen.

   

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Luottamushenkilöiden palkkioista...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)Kommentti: [BBcode]