Säästöt, verot ja palapelit

Lauantain kauppareissulla juuri selostin perheelle, miksi on järjetöntä alentaa valtionverotusta samaan aikaan kun kunnilla on taloudellisen tilanteen takia hirveät paineet korottaa verotusta - ja enkös sitten tämän aamun lehdestä lukenut ministeri Pekkarisen kuulemma aamutv:ssä tarttuneen ihan samaan asiaan. Hyvä niin. Mielestäni on nimittäin huomattavasti oikeudenmukaisempaa verottaa ihmisiä yhteisten lamatalkoiden kattamiseksi ennemmin valtion verotuksessa ja jakaa rahat kipeimmin tarvitseville kunnille kuin kerätä samat rahat kunnallisverona, joka ensiksikin on eri kunnissa eri, vaikka kaikkien pitää yhtä lailla saada lakisääteiset palvelut, ja joka toisekseen on tasavero eikä progressiivinen. Valtion verotuksessa siis hyvätuloisimmat maksavat hieman enemmän kuin pienituloisimmat, kunnallisverotuksessa kaikki maksavat saman prosentin mukaan tulotasosta riippumatta.

Itse jättäisin siis valtion verot alentamatta ja sen sijaan korvamerkkaisin rahaa kuntatalouden tukemiseen. Tai vaihtoehtoisesti voi tietenkin palauttaa joitakin kunnille sälytettyjä velvollisuuksia takaisin valtion hoitoon. 

Kunnat eivät ainakaan tällä nykyisellä mallilla ole valtiosta riippumattomia yksiköitä, jotka voidaan sysätä omilleen. Eivätkä valtiot ole globaalista systeemistä erillisiä yksiköitä sen paremmin. Ongelmat syntyvät heti kun kuvitellaan paloista muodostuvien kuvioiden olevan jo valmis palapeli ilman että kokonaisuutta reunapaloihin saakka on edes yritetty hahmottaa. 

Mies huomautti, että kunta toimii ikään kuin yritysten peilikuva taloudellisena yksikkönä. Se oli mielenkiintoinen ja ihan oikea huomio. Kun firmassa tulot laskevat, samalla mitä todennäköisimmin tuotteen kysyntäkin on laskenut eli myös tuotantoon menee vähemmän rahaa. Kunnassa taas huonona aikana tulopuoli (verokertymä) laskee niin ikään, mutta samalla tuotteiden (=palveluiden) kysyntä pysyy ennallaan ja jopa kasvaa. Taloudellisesti yhtälö on tosi kehno.

Perjantaina loppui edustuskauteni kaupungin matkailutoimiston toimintaa jatkaneen GoTampere Oy:n hallituksessa. Haastetta kuitenkin riittää edelleen yrityselämän tuntosarveilussa: alkuviikolla minut nimettiin vastikään yhtiöitetyn Tampereen Sähkölaitoksen hallitukseen. Tällaiselta pohjalta jatkan siis "paloista peliksi" hahmotusharjoituksiani.

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Säästöt, verot ja palapelit...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)Kommentti: [BBcode]