Tampere parhaaksi pyöräiykaupungiksi!

Nyt on hyvä mieli. Tänään istuttiin pienehköllä, mutta sitäkin positiivisemmalla porukalla visioimaan miten Tampereesta saataisiin pyöräilykaupunki. Eikä mikä tahansa pyöräilykaupunki, vaan Suomen paras pyöräilykaupunki.

Paremmuuden mittariksi asetettiin tällä erää tylyn insinöörimäisesti mitattavissa oleva suure: pyörällä kuljettujen matkojen osuus kulkutapajakaumasta. Jotta Tampere (nyt 7 pilkku jotakin %) ohittaisi Oulun (nyt noin 20%), tarvitaan melkoista aktiivisuutta ja yhteen hiileen puhaltamista niin yhdistyksen, kaupungin, median, yritysten kuin pyöräilevien kansalaistenkin puolelta. Kaupunkialueella pyöräily tulisi mieltää osaksi normaalia liikennettä, ei harrastukseksi. Ja ennen kaikkea tulisi hälventää turha vastakkainasettelu ja ennakkoluulot! Mahdotonta? Ei toki.

Illan ilmapiiri keskusteluineen oli kerrassaan innostava. Suureksi ilokseni näistä asioista vastaava uusi apulaispormestarikin kunnioitti tilaisuuttamme piipahduksellaan ja aktiivisen kuuntelevalla asenteellaan - ja liekö hieman itsekin innostunut mm. visioimistamme pyörämatkailun mahdollisuuksista...

Tulevaisuuden Tampereella Aamulehdessä liikenneasioita käsitellään ehkä liikenteen arjen mukaan "Pyörä & liikenne" -sivuilla. Pyöräliikenteen kasvu on vähentänyt sekä pysäköinti- ja risteysjärjestelyihin kuluvia kustannuksia että parantanut kansalaisten perusterveyttä, joka näkyy vähentyneinä sairaspoissaoloina ja pidempänä työelämässä jaksamisena. Arkipyöräily ei ole välineurheilua: tavalliset kaupunkipyörät ovat yksinkertaisia, kestäviä ja halpoja peruspyöriä, joiden huoltokin on vaivatonta. Pyöräilyn lisääntyminen on lisännyt osaltaan työllisyyttä: niille, jotka eivät ehdi tai välitä huoltaa pyöräänsä itse on tarjolla kulkuvälineiden pesu- ja huoltopalveluita valittavaksi asti. Junalla tai bussilla kaupunkiin saapuville ja niille, jotka haluavat kokeilla erilaisia pyörämalleja itselleen parhaiten sopivan löytämiseksi on tarjolla vuokrapyöriä. Tosin pyörän voi jättää myös säilytykseen junamatkan kumpaankin päähän: sekä työnantajat, pysäköintilaitokset että vr ja muut matkayhtiöt tarjoavat pyörille turvallisia säilytyspaikkoja. Uudempiin rakennuksiin niitä edellyttävät jo rakennusluvatkin.

Tulevaisuuden Tampereella on vahva imago pyöräilykaupunkina. Yritys- ja asuinpaikkana Tampere on haluttu paitsi sujuvan liikkumisensa myös muita kaupunkeja paremman ilmanlaadun ja erityisen eläväisen kaupunkikeskustansa ansiosta. Yrittäjillä on syytä hymyyn: auton ylläpitokuluista pyöräilykaupungissa säästyvät rahat ovat lisänneet kaupunkilaisten käytössä olevaa varallisuutta ja etenkin lähipalvelujen kysyntää. Huimaan suosioon noussut pyörämatkailu on tehnyt Tampereesta ja koko Pirkanmaasta maailmanlaajuisesti tunnetun matkailukohteen. Elinkeinonharjoittajien ja Tampereen esimerkin kannustamina lukuisat muutkin kunnat ovat jo laatineet omat pyöräilystrategiansa. Onneksi Tampereen kaupunki asetti 2009 kaupunkistrategiassaan tulevaisuudelle selkeän yhteisen tavoitteen: me haluamme Tampereesta pyöräilyn edelläkävijän ja koko Suomen parhaan pyöräilykaupungin.

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Tampere parhaaksi pyöräiykaupungiks......

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)Kommentti: [BBcode]