Terroria ja rangaistuksia

Sunnuntaina, palatessani junalla Helsingistä Vision Vihreä vaikuttaja –koulutuksesta, silmäsin viimein reppuuni päiviksi unohtuneen torstaisen Hesarin. Siinä kerrottiin Gallup Internationalin kyselytutkimuksesta, jonka mukaan 32% suomalaisista kokee terrorismin uhkana maan turvallisuudelle.  

Verrattuna muihin maihin pelkääjien osuus on Suomessa vähäinen - vain kolmessa maassa terrorisminuhkaan uskotaan vähemmän. Meille terrori on kuitenkin uusi uhka, ehkä siksikin sen uhkana kokevien osuus, kolmannes väestöstä, tuntuu yllättäväänkin suurelta. Kyselyn tulos on osoitus uhkakuvien muutoksesta. 

Kotona luin samaisen lehden sunnuntainumerosta, miten peräti kolmannes suomalaisista hyväksyy kuolemanrangaistuksen. Onko se osa samaa ilmiötä? Kun pelätään, ollaan toisaalta valmiit kostamaan. Kun ollaan itse valmiita väkivaltaan ja tappamiseen ”hyvän nimissä”, tarvitsee pelätä muista samaa.

Terrorismin syntysyille on varmaan lukuisia virallisia ja tutkijoiden vahvistamia selityksiä. Maalaisjärjellä ajattelen terrorismin syntyvän katkeruudesta, epätasa-arvon kokemuksesta ja siitä virheellisestä käsityksestä, että tuhoamalla tai kostamalla voisi voittaa pysyvää hyvää. Ei voi. 

Varmimpia terrorismin ehkäisykeinoja ovat pienet tuloerot, perustarpeiden (ravinto, suoja) riittävyys, uskonnon- ja sananvapaus ja kansalaisten tasavertaiset mahdollisuudet opiskeluun ja työntekoon. Terrorismia ei ehkäistä aseellisella varustautumisella eikä pahuutta maailmasta vähennetä kuolemanrangaistuksilla.

 
< Edellinen

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Terroria ja rangaistuksia...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)Kommentti: [BBcode]