Hämeenkadun pyöräily

Olen tosi harmissani Hämeenkadun pyöräilytilanteen ajautumisesta poliitikkojen väliseksi kiistaksi. Luettuani tämän aamun lehdestä jälleen Erkki Axenin perusteluja pyöräilyjärjestelyistä tekemälleen valitukselle, otin ja lähetin yleisönosastoon oheisen vastineen. Saa kommentoida!


* * *

Arvostan kovasti Erkki Axénin asennetta näkövammaisten, vanhusten, lasten ja muiden heikommiksi katsomiensa tahojen puolustajana, mutta vastustaessaan Hämeenkadulle esitettyjä pyöräilyjärjestelyjä tällä perusteella hän erehtyy. Kevyen liikenteen erottelu lisää sekä kadun käytettävyyttä että turvallisuutta.

Arkkitehtitutkintoni lopputyössä paneuduin esteettömyyteen ja sen huomioimiseen kaupunkisuunnittelussa. Myös liikenneturvallisuus on osa esteettömyyttä, ja niin toimintarajoitteisten kuin vanhustenkin kokemuksia liikenteestä on tutkittu osana esteettömän ympäristön kehitystyötä. Kyselytutkimuksissa on selvinnyt, että nimenomaan Axénin mainitsemat rollaattorin kanssa kulkevat vanhukset kokevat kevyen liikenteen erottelun merkittävänä parannuksena liikkumisen turvallisuuteen. Eikä erottelu koske vain vanhusten kokemuksia, kevyen liikenteen järjestelyt kaikkineen ovat oleellinen osa kaupunkiympäristön käytettävyyttä ja toimivuutta. Osoittamalla selkeä paikka pyöräilijöille ei paranneta vain pyöräilyolosuhteita vaan kaikkien kadulla liikkujien asemaa. Näkövammaisten turvallisuus paranee, kun päällystemateriaalien eroilla tai ohjaavalla kiveysraidalla osoitetaan missä on kävelijän, missä taas pyöräilijän liikennealue.

Erottelu parantaa myös edellytyksiä nykyisin heikon liikennekulttuurin kehittämiseen. Liikennesääntöjen mukaan jalankulkijan tulee käyttää väylän jompaakumpaa reunaa ja pyöräilijän aina oikeaa. Mutta missä kulkeekaan oikea reuna Hämeenkadulla ajoneuvoliikenteen suuntaan pyöräiltäessä? Kuinka laaja alue liikkeiden edustalla on näyteikkunoiden eteen pysähteleville kävelijöille rauhoitettavaa tilaa? Hämeenkadulla ympäristöstä on mahdoton hahmottaa oman liikkumisalueen rajaa. Kevyt liikenne toimii herrasmieskulttuurin sijaan kuin villi länsi, kun yhteisesti sovittuja ja periaatteessa selkeitä pelisääntöjä on mahdotonta noudattaa. Tämänkin ongelman pysyvän, ympärivuotisen ja selkeästi merkatun pyörätien osoittaminen kadulle viimein korjaa.


Kirsikka Siik,
arkkitehti ja
Tampereen polkupyöräilijät ry:n
puheenjohtaja

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Hämeenkadun pyöräily...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)Kommentti: [BBcode]