Liikenteessä pitää varoa, ei pelätä

(kirjoitettu 12.10.2007, julkaistu Aamulehdessä parisen viikkoa myöhemmin) 

Viime keskiviikon järkyttävä tapaus, jossa iäkkäämpi kävelijä tönäisi pyöräilijän bussin alle Itsenäisyydenkadulla, on herättänyt pyöräilijöiden joukossa paljon keskustelua keskusta-alueella liikkumisen turvallisuudesta ja liikenteessä vaikuttavista asenteista.

Sotaa jalankulkijoiden ja kävelijöiden välille on turha lietsoa. Mahdumme hyvin samoille kaduille, kun liikenteen pelisäännöt osataan ja niistä pidetään kiinni.

Ongelmaksi muodostuvat tapaukset, joissa pelisäännöt eivät ole selkeitä. Esimerkiksi keskustassa liikkujilla ei aina näytä olevan selkeää tietoa siitä, mitkä katuosuudet ovat vain jalankulkijoille, mitkä myös pyöräilyyn tarkoitettuja. Epätietoisuutta ja kiusausta tahallisiinkin sääntörikkomuksiin lisää, että Tampereen kaupunki muuttaa käytäntöä vuodenaikojen mukaan: talviaikaan osa kesän aikana opituista pyöräreiteistä onkin muuttunut pyöräilijöiltä kielletyiksi jalkakäytäviksi.

Liikenneympäristössä pitäisi nykyistä paremmin huomioida myös eri nopeuksilla liikkuvien erilaiset tarpeet. Vaikka lapsen kanssa kiireettä matkaava vanhempi voi varsin hyvin pyöräillä hiljaista vauhtiaan jalankulkijoiden joukossa, kiireisen työmatkapyörälijän eksyttäminen samaan paikkaan aihauttaa jalankulkijoissa pelkoa ja pyöräilijällekin turhaa ärtymystä. Kaikkien turvallisuus ja viihtyisyys paranisi, kun nopeimmin liikkuville pyöräilijöille osoitettaisiin selkeästi oma paikkansa ajoradan oikeaan reunaan merkattavin kapein yksisuuntaisin pyöräkaistoin. Selkeä merkintätapa lisäisi myös pyörälijöiden turvallisuutta muistuttamalla autoilijoita pyöräilijöiden olemassaolosta ja osoittamalla autoilijoille rajan, jota lähempää pyöräilijää ei vaaratta voi ohittaa.

Tampereen polkupyöräilijät ry vetoaa kaupungin päättäjiin, jotta resursseja alettaisiin välittömästi ohjaamaan pyöräilyn ja jalankulun selkiyttämiseen keskustassa. Ihmisille on voitava tarjota turvallinen liikenneympäristö, jossa sekä jalankulkijat että pyöräilijät voivat turvata kerran oppimiinsa liikennejärjestelyihin, ja jossa heidän ei tarvitse kahdesti vuodessa yrittää omaksua uusia sääntöjä. Onnettomuudesta otsikoihin nousseelle Itsenäisyydenkadulle pitää saada erillinen pyöräkaista helpottamaan pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden jokapäiväistä liikkumista.


 

Tampereen polkupyöräilijät ry.

Kirsikka Siik, puheenjohtaja

Sofia Khan, varapuheenjohtaja

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Liikenteessä pitää varoa, ei pelätä...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)Kommentti: [BBcode]