Sapelisepelin haitat lakaistavissa siedettäviksi

”Tampereen sapelisepeli” on Aamulehden akuutille ongelmalle antama hymyilyttävän vinkeä nimi. Itse sepeli ei kuitenkaan hymyilytä. Olen Tampereen polkupyöräilijät ry:n puheenjohtajana saanut kuulla aiheesta useita ärtyneitä kommentteja – enkä ainoastaan kaltaisiltani kumirikon kohdanneilta työmatkapyöräilijöiltä, vaan myös kengänpohjien rikkoontumista ihmetteleviltä jalankulkijoilta ja tassunsa loukanneiden koirien omistajilta. Koska valittaminen ilman ratkaisuehdotuksia on ajanhukkaa, esitän seuraavassa paria yksinkertaista tointa ongelman pienentämiseksi.

Yhdistyksessä olemme kiinnittäneet huomiota mielenkiintoiseen seikkaan: niin kävelijät, pyöräilijät kuin koiratkin pyrkivät kulkemaan kevyen liikenteen väylillä sitä parinkymmenen sentin hiekoittamatonta rantua, joka väylän mutelikon puoleiseen reunaan sepelin konelevityksessä jää.

Myös sepelin määrä kadulla näyttää kohtuuttomalta. Näin äärimmäisen vähälumisenakin talvena sepeliä on kaduilla paksut kerrokset, ja lisää kylvetään varmuuden varaksi heti pienenkin pakkasen tai ensimmäisen räntähiutaleen tullen. Liukastumisista johtuvat loukkaantumiset on tietysti estettävä, mutta lumen puuttuessa juuri paksulla sepelikerroksella liukastelevat niin vanhukset kuin pyörälijätkin. Lumien tultua sepelöitävän alueen leveys harmittaa jokaista potkukelkan omistajaa ja pulkalla ostoksien tai lapsen kuljetusta yrittävää.

Miksi sepeliä levitetään teille niin paljon ja leveälti? Entä miksei sitä kerätä tilaisuuden tullen pois? Olisiko katuja mahdollista puhdistaa sepelistä hiekoitusjaksojen välilläkin eikä ainoastaan keväisin? Hetkellinen kustannussäästö on kestämätön peruste katujen ylläpidon laiminlyömiselle, jos samalla vaikeutetaan arkista liikkumista. Tässäkin on kyse tahdosta ja rahankäytön prioriteeteista.

Sepelin levitysalue lienee helposti kavennettavissa rajoittamalla hiekoitusauton heittosädettä. Sepeliä säästyy ja kelkallakin pääsee, jos vaan keliä piisaa. Vesikelin sattuessa hiekoitukseen ja auraukseen varattu työvoima ja raha on käytettävissä jo kylvetyn sepelin pois siivoukseen. Samalla helpottuu kevään kadunsiivoustyö ja pienennetään silloista pölyongelmaa.

Sepelöimällä liikaa ja toisaalta pihistelemällä siivouksessa Tampereen kaupunki tuhlaa ja säästää siis ilmeisen väärissä paikoissa. Kevyen liikenteen asioihin on vast'ikään myönnetty lisärahoitusta kaupungin budjetissa. Ehkä osa rahasta voitaisiin käyttää olemassa olevien reittien ylläpitoon järkevän talvihuollon ja oikea-aikaisen siivouksen keinoin. Kaduilla liikkumisen tulee olla mahdollista ja miellyttävää moottorittomillekin ympäri vuoden. Kevyt liikenne ei ole vain kesän asia.

Kirsikka Siik
Tampereen polkupyöräilijät ry

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Sapelisepelin haitat lakaistavissa ......

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)Kommentti: [BBcode]