Maankäytön bkt
06.04.2010

Kaavoitus muistuttaa tavallaan bruttokansantuotetta. Seuraavat lauseet ovat ammattitoimittajan tekstiä bkt:ta käsitelleestä artikkelista

"Tutkimukset ovat todenneet, että bruttokansantuotteen kasvu ei enää pariinkymmeneen vuoteen ole johtanut ihmisten tunteman hyvinvoinnin kasvuun.

Bkt-mittarin puutteita onkin helppo osoittaa. Ympäristön saastuttaminen kuten liikenneruuhkat ovat bkt:n kannalta hyvä juttu, samoin vaikkapa tupakkateollisuus ja sen aiheuttamat sairastumiset. Sen sijaan useimpien ihmisten hyvinvoinnin lisääntymisenä kokema vapaa-ajan kasvu ei ole bkt:n kannalta hyvä juttu.

Vaikeutena on, että tavaratuotannon ja rahan liikkumisen mittaaminen on helppoa verrattuna niihin asioihin, joita käytetään erilaisissa brutto-onnellisuusindekseissä."

Maankäyttökin on ala, jossa kasvu on periaatteessa yhteiskunnan hyvää, mutta ei silti välttämättä lisää hyvinvointia saati onnellisuutta. Tuotetun rakennusoikeuden mittaaminen on helppoa, mutta viihtyisyyttä, yhteisöllisyyttä, terveellisyyttä tai turvallisuutta mitataan vasta välillisesti alueen arvostuksen nousussa, jos siinäkään.

Kaavoitus on hyvin tärkeä ala. Ympäristössä riittää suunniteltavaa, olemassa olevissa ympäristöissäkin on paljon kehittämisen varaa. Onnistuneesta tuloksesta nauttivat kaikki, muutkin kuin maan- ja kiinteistönomistajat. Mutta entä sitten, jos ei suunnittelijalta tilata pyrkimystä ympäristön laadun kannalta parhaaseen lopputulokseen, vaan jotakin muuta? Vaikka tuotettujen kaavojen lukumäärää ja neliömääräisiin tehokkuustavoitteisiin pääsemistä? Tai olemassa olevasta ympäristöstä tai mittakaavasta välittämättä rakennuspaikkoja sellaisille intressitahoille, joiden halutaan sijoittuvan kunnan alueelle tuomaan yhteisöveroja? Entä jos tilataankin työtä, ei elinympäristöä?

Päättäjällä on kova työ pitää päätä kylmänä. Mikä onkaan koko yhteiskunnan pitkän tähtäimen etu?

Kaikkeen muuhun pyrkiminen on kohtuutonta itsekkyyttä. 

 
Virallisesti
28.03.2010

Kas niin, nyt on ensimmäinen sarja Vihreiden eduskuntaehdokkaita Pirkanmaalla nimetty oikein virallisestikin. Jännäähän se oli ja äänestykseen meni Pirkanmaan tasonkin valinta: näissä vaaleissa ehdokkuutta tavoittelevia on paljon enemmän kuin paikkoja listalla.

On kylmä tosiasia, että listan ulkopuolelle tulee jäämään liuta sellaisia ihmisiä, joista saataisiin aivan mainioita kansanedustajia heistäkin. Jo nyt jäi Tampereen vihreiden esityksen ulkopuolelle sekä hallituksen listalle esittämä mies että jäsenäänestyksessä viidenneksi eniten ääniä saanut nainen, kun oli päätetty että yhdistyksen esityksenä lähtee Pirkanmaan vihreiden valittavaksi kolme miestä ja kolme naista... Eikä siis Pirkanmaan vihreiden kevätkokouskaan valinnut tämän yhdistyksen hallituksen esittämää listaa sellaisenaan vaan nimettävien määrää pudotettiin hallituksen esittämästä.

Itselläni on siis nyt nimi listalla ja vaali-into nousussa. Tästä on hyvä jatkaa ja muuttaa epävirallisesti jo muutamaan kertaan kokoontuneen tukiryhmänkin toiminta julkisemmaksi. Lämpimästi tervetuloa mukaan, näistä on tulossa mielenkiintoiset vaalit vaikka lähempääkin seurattavaksi!

 

* * * 

Pirkanmaan vihreät pitivät kevätkokouksensa lauantaina 27.3.
Mänttä-Vilppulassa. Kokouksessa valittiin Pirkanmaan vihreiden ensimmäiset
eduskuntavaaliehdokkaat.

Ehdokkaiksi valittiin:

Tampereelta:
kansanedustaja OrasTynkkynen
arkkitehti Kirsikka Siik
opiskelija Emilia Olkanen
kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Irene Roivainen
toimittaja Aziz Sheikhani
valtuustoryhmän puheenjohtaja Olli-Poika Parviainen
ympäristöpolitiikan opiskelija Hanna Hakko sekä
lukiolainen Paavo-Einari Kaipila.

Ylöjärveltä:
terveystieteiden maisteri Minna Sorsa

Sastamalasta:
biologi Eveliina Asikainen

Pirkkalasta:
tekniikan ylioppilas Riku Merikoski

Brysselistä:
Senior Policy Officer Ulriikka Aarnio

Listaa täydennetään uusilla ehdokkailla kesän ja syksyn aikana.

Lisätietoja: puheenjohtaja Antti Tomminen 040-7313630

 
Eduskuntaan?
25.03.2010

Lauantaina Mäntässä selviää, mitä mieltä Pirkanmaan Vihreät ovat eri kunnista ehdotetuista eduskuntavaaliehdokasehdokkaista. Ensimmäiset Tampereen vihreiden ehdokkaat valittiin tiistaina. (Lisää tästä aiheesta linkin takana: http://tampereenvihreat.fi/wp/?p=476) Pidin varmaan elämän sekavimman esittelyn itsestäni. Sen puoleen voi vain positiivisella mielin ihmetellä ihmisten anteeksiantamisen lahjaa. Ja kiittää. :)

 
<< Alkuun < Edellinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seuraava > Loppuun >>

Tulokset 19 - 21 / 165