TilTu

Olen huolestunut tilaaja-tuottaja-mallista, jota tuttavallisemmin Tiltuksi kutsutaan. Tampereellahan sitä on nyt kokeiltu hyvän aikaa, eivätkä tulokset toistaiseksi ole kovin lupaavia. Tavoiteltuja hienoja asioita, kuten tähtitieteellisiä kustannussäästöjä tai parantuneita päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja kansalaisten osallistumisen mahdollisuuksia ei ole näkynyt. Sen sijaan on saatu luotua huomattava määrä lisää byrokratiaa ja ongelmia, joita ei ollut ennen Tiltua!

Uusin esimerkki mainittiin Aamulehdessä sunnuntaina: kun lauantain autottomassa päivässä sai Helsingissä ajella joukkoliikenteellä euron kertamaksulla ja Turussa kertalipulla koko päivän, ei Tampereella autoton päivä näkynyt tavallisille kaduntallaajille yhtään mitenkään (paitsi tietysti Tampereen polkupyöräiljöiden hienona tapahtumana Stockan kulmalla ja niissä muissa aktiivisten kansalaisten loihtimissa tempauksissa... ;) ). Toimittajalle TKL Tampereen joukkoliikenteen TUOTTAJANA oli valottanut, ettei alehinnoilla kampanjointiin voitu kaupungissa lähteä, kun TILAAJA eli kaupunki ei ollut kampanjaa tilannut. No jo kampanjointikin saatu kankeaksi!

Eikä tämä ole ainoa kuulemani ongelma. Kouluissa vanhempainyhdistykset eivät voi enää kerätä rahaa perinteiseen malliin myyjäisten kahvituksilla, sillä koulun jääkaapin ja kahvinkeittimen lainaaminen edellyttää Tampereen Aterian ammattilaisen paikallaoloa ja viikonloppuna ammattilaiselle on maksettava tästä paikallaolosta viikonloppulisin korotettua palkkaa. Potentiaalisesti kertyvä raha menisi siis Aterian henkilökunnan palkkaan - vanhempien kannattaa ennemmin heittää hanskat tiskiin.

Päiväkodeissa ei voida enää lähteä retkelle sen mukaan onko hyvä sää vai ei. Se, syödäänkö päiväkodilla vai tarvitaanko eväitä, pitää päättää viikkotolkulla etukäteen, että poikkeamat Tampereen Aterian ruokalistarutiinista saadaan kirjattua tilaussysteemiin. Ja kun on kerran tilattu, on sitten eväitä syötävä, vaikka ulkona osoittautuisi kauniin syyssään sijaan olevan paukkupakkanen ja viima. Tehdään sitten vaikka retki jumppasaliin...

Eikä voida kuulemma leipoakaan, kun taikinoiden tilaaminen on muuttunut yhtälliä kohtuuttoman vaikeaksi, eikä uunejakaan oikein voi ilman sitä kallista valvovaa henkilökuntaa käyttää.

Kaavoituksessakaan ei enää kukaan ole vastuussa mistään. Itse yritin kerran selvittää suojeluesitystä varten kaavoitusohjelmassa mainitun kohteen lähistöllä sijaitsevan tontin kohtaloa ja suunnitelmia alueen tulevaisuudeksi. Koska kaavoitus oli kaavoitusohjelmassa, siitä vastasi tilaaja eli kaupunginarkkitehti. Koska kysymäni kohde oli kuitenkin kaavoitusohjelmassa mainitun kohteen ulkopuolella, siitä ei vastannut sen paremmin tilaaja kuin tuottajakaan. Ennen sentään kaavoitusosastolta löytyi jokaikiselle kaupungin alueelle ihminen, joka tunsi alueen historian, kaavoitustilanteen ja tulevaisuudensuunnitelmat. Nyt mistään ei enää tiedä kukaan, kaikki ovat "vain töissä täällä".

Haloo, missä Tampereella oikein mennään? Ja missä ovat ne positiiviset uutiset Tiltusta?

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: TilTu...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)



Kommentti: [BBcode]