Mitä ajattelin tänään

Onpas taas jäänyt blogi paitsioon. Mitäpä se muuta tarkoittaa kuin että elämässä on mukavaa ja vauhdikasta blogin kirjoittamisen ulkopuolella.

Eilen olin kahteen otteeseen puhumassa Pirkanmaan sosiaalifoorumissa: ensin johdattelemassa keskustelua pyöräilyaiheisessa keskustelutilaisuudessa, jossa puhujavieraana oli apulaispormestari Tarja Jokinen, sitten loppuiltapäivästä vielä foorumin päätöspaneelissa, jossa oli mukava ja leppoisa tunnelma eikä esiintymistä tarvinnut yhtään jännittää - siis ihan erilaista kuin vaalipaneeleissa. ;) Puhumisten välissä ehdin pyöräillä kotiin mellastamaan hetken puutarhassa, jonka nurmikko on talven aikana kummasti muuttunut sammaleksi, mullokseksi ja voikukiksi. Ruohot kasvavat nurmikkoalueen sijaan perennapenkissä - siis siinä, missä ikivihreiksi mainitut sammalleimut nyt lötköttävät surkeasti ruskistuneina kuivina käppyröinä. Jotkut muut kuulemma kastelevat ja lannoittavat pihamaitaan, onkohan sillä jotakin tekemistä meidän pihan kevätsurkeuden kanssa? 

Keskiviikkona olin illan Tampereen Vihreiden uusien illassa. "Vieraiden" hiljalleen poistuttua jäätiin muutaman aktiivin voimin vielä turisemaan niitä näitä esim. hiljan lukemastamme kirjallisuudesta. Minähän olinkin porukan varsinainen populisti: lukaisin juuri Paul Coelhon "Yksitoista minuuttia".

Tänään olin illan ihan vaan kotona ja leivoin lapsen kanssa ruisleipää. Ajettiin sähköautoradalla perheturnaus. Hävisin sekä miehelle että pojalle, pahus vieköön. Mutta nuohan ovatkin harjoitelleet enemmän...

* * * 

Kuun alussa perustettiin Tampereen polkupyöräilijät ry. Kirjoitin perustamiskokoukseen sääntöluonnoksen ja esityslistan. Siitä syystä sain vetääkseni koko perustamiskokouksen. Ja kokouksen puheenjohtajana tulin valituksi myös yhdistyksen puheenjohtajaksi. Näinhän siinä käy. Vaan hienoa on ollut! Hallitukseen sattui mukavan oloista porukkaa ja tekemiset ovat lähteneet hyvin käyntiin.

Hiukan minua hymyilyttää se, että pari kuukautta sitten kansanedustajaehdokkaana minusta ei ollut kiinnostunut mikään muu media kuin Pirkkalainen (Pirkkalan paikallislehti, joka jaetaan myös meille Härmälään Tampereen puolelle), mutta nyt kun olen perustamassa yhtä pientä paikallista yhdistystä, niin johan on haastateltu kolmasti radioon ja sekä Aamulehteen että Tamperelaiseen. Ehkä kiinnostus korreloi tehtävän oletusarvon kanssa: tuoreen pyöräily-yhdistyksen tuore puheenjohtaja saa todennäköisesti aikaan enemmän tulevaisuuden kannalta hyviä asioita kuin satunnainen, ennestään tuiki tuntematon arkkitehti kansanedustajaehdokkaana. Ja liikennehän ON äärimmäisen mielenkiintoinen puheenaihe!

* * *

Lopuksi pääsen ehkä otsikon aiheeseenkin: mitä ajattelin tänään:

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on ehdottanut ylitöiden verovapautta. Meillä halutaan vapauttaa veroista osa perinnöistä. Varallisuuden perintövero on jo poistettu, tuloverojen alennuksia vaaditaan silloin tällöin. 

Kun ajattelee valtion keinoja ohjata kansalaisten toimintaa, verotus on merkittävimpiä pelimerkkejä. Miksi hukata sitä mihinkään muuhun kuin valintojen ohjaamiseen yhteiskunnan kannalta toivottuun suuntaan? Ylityön verotuksen helpottaminen ohjaa tekemään ylitöitä. Perintöveron poisto ohjaa jättämään isompia perintöjä ja kuluttamaan vähemmän itse elinaikana. Miksi ihmeessä näitä pitäisi suosia? Tuloveron alennus ei ohjaa tavallista ihmistä yhtään mihinkään, keskivertoihminen tekee työnsä siitä riippumatta onko veroprosentti 20 vai 50 ja rikkaimpiahan ei lopulta pidetä maassa rahalla, vaan koulutuksen ja terveydenhuollon korkealla laadulla ja asuinympäristön turvallisuudella - ja näistähän juuri pyritään tinkimään, jotta veroja voitaisiin laskea.

Jos siis jostakin halutaan veroja alentaa, tulisi se mielestäni tehdä ensisijaisesti ekologis-eettisin perustein, ohjaamaan kulutusta ympäristö- ja työntekijäystävällisiin valintoihin.

(Meinasin muuten ostaa tänään kotimaisen luomupaprikan. Ne maksoivat 25,50 kg. Hinta oli mielestäni kohtuuton. Jäipä siis paprika ostamatta. Olisi tässä sekä veronalennuksella että voitto-osuuksien kohtuullistamisella sijaa, ihan kaikki tuosta hinnasta ei sentään voi olla pelkkää luomutuotannon kalleuttakaan.)

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja

Moro

Miten Tampereen polkupyöräilijöihin liitytään?

Kommentoinut Arto, 05/24/2007 16:08

Lähettämällä yhteystiedot jollekin hallituksen jäsenistä, esim. minulle, ja maksamalla jäsenmaksun (5€, kannatusjäsenmaksu 40€) yhdistyksen pankkitilille 451077-245350. Viestikenttään liittyjän nimi ja s-posti tai katuosoite. Tervetuloa mukaan!

Pitääkin muistaa pistää lisätietoa yhdistyksestä ja liittymisestä tänne omalle sivustolleni siihen asti, että yhdistys saa nettisivut. Sellaisetkin ovat toki jo tekeillä...

Kommentoinut Kirsikka, 05/25/2007 09:15

 1 
Sivu 1 1 ( 2 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Mitä ajattelin tänään...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)



Kommentti: [BBcode]