Tampereen siisteyskampanja

Tampereen pormestari on heti alkukauden toiminaan lanseerannut roskattomuuskampanjan. Idea on hyvä ja pormestarin tekemä avaus tarpeen. Aika usein nimittäin surettaa nähdä katujen roskamääriä, keskustassa pe- la-öiden jäljiltä varsinkin. Vappu on oma lukunsa, silloin ympäristö on kammottavassa kunnossa muuallakin kuin keskustassa. 

  • Kun asiasta kerta kampanjaa puuhataan, lienee hankkeisiin tarjolla rahoitusta, olisi ainakin hyvä olla. Ehdotin Vihreiden valtuustoryhmälle eteenpäin ehdotettavaksi seuraavia toimia:

    1) Tiedotus
    - kansalaisille tiedotusta roskaamisen aiheuttamista kuluista: miten paljon meistä jokainen maksaa tästä lystistä kunnallisveroissa? mihin muuhun sama raha voitaisiin käyttää?
  • - tiedotusta edelleen kierrätyksestä, kierrätyspisteiden sijainnista, jätteiden lajittelusta
    - vinkkejä jätteiden vähentämiseen: mm. kestovaipat, ylipakkaamisen välttäminen, kuluttajan vastuu ja vaikutusvalta yms.

    Näistä siis juttua useamman artikkelin muodossa etenkin Aamulehteen, mutta myös kaupungin omiin tiedotuslehtiin, nettisivuille, työntekijöille, sähköpostilistoille...

  • 2) Tampereen oma Roska päivässä -liike
    - Liikkeen "manseversion" lanseeraaminen
    - toimintaideaa tyrkyttävä mainoskampanja
    - olemassaolevien roskisten tyhjentämisvälien tarkistus ja tarvittaessa lisääminen (usein yleisest roskikset aika täysiä); ehkäpä roskisten lisääminen kansalaisten osoittamiin tarvepaikkoihin, tätäkin voisi asukkailta kysellä jos halutaan osallistaa...
    - porkkana liikkeeseen liittymiseen eli Tampereen pitämiseen siistinä, esim. kaupungin myöntämä palkinto sille, joka saa eniten tuttaviaan innostettua mukaan liikkeeseen (palkinnoksi riittänee jotakin muodollista, ei ehkä tarvii olla rahallisesti arvokasta - vai innostaisiko merkittävä palkinto sittenkin enemmän?)

  • 3) Asennekasvatus päiväkodeissa ja kouluissa
    ...sillä vain siellä tulevat roskaamattajättäjät tavoitetaan riittävän aikaisin!
    - kaupungin roskaamattomuuslähetit: olisiko kaupungilla varaa palkata joku tekemään tällaista tarha- ja koulukampanjaa? Härmäläläinen tuttavani Ritva Venehsalon eli Miiru Millisentti -kissa esimerkiksi olisi oikein mainio hahmo kertomaan tarhaikäisille miksi yhteistä kaupunkitilaa ei sovi roskata; koululaisille voisi tarjota vastaavasti asiallisempaa infoa esimerkillisten aikuisten tuomana: tietoa roskien haitoista eläimille, tuosta aiheutuneesta kulupuolesta jne.

    4) Siivoustalkoot
    -haasteet etenkin kouluille (tämä lienee jo nyt käytäntö? ainakin itse olin aikoinaan vuosittain siivoustalkoissa, Helsingissä tosin silloin, en täällä Tampereella)
    -asukasyhdistyksiäkin voi toki yrittää innostaa tähän mukaan, mutta itse olen talkoohengen löytymisen suhteen melko skeptinen: talkoohengellä varustettujen mainioiden aktiivisten ihmisten energia kuluu jo yhdistyksen yleiseen pyörittämiseen ilman ulkoa annettuja kampanjoita...

    5) Keppi
    - Reilusti vaan sakot niille, jotka yöllä baarista kotiutuessaan eivät osaa olla heittelemättä pitsalaatikoita ja hampurilaiskääreitä kaduille! Samoin mäyräkoiransa turkin heitteille jättäneille.

  • 6) Rahaa kadunhoitoon
    - Lisärahoitusta katujen lakaisuun. Pyörästäkin menee kumit puhki vähän väliä, kun keskustassa on niin paljon lasinsiruja. Harmittaa, kun vaihtoehtoina on joko paikata vaan kerta toisensa perään tai olla kokonaan pyöräilemättä... Kun lasipulloja ei kai sentään kannata kieltää, ja kun siruja ihan inhimillisten vahinkojenkin takia joskus syntyy, pitäisi vaan saada sirut poistettua nykyistä nopeammin ja tehokkaammin. (Osinhan tämä on tietty kiinteistöjen talkkareistakin kiinni - senkin vastuunjaon selkiyttämisessä olisi parantamisen sarkaa!)
 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja

Tarhaikäisten- vaikka ovat tarkkanäköisiä ja innokkaita- ei ole sallittua ainakaan Helsingissä enää poimia roskia. Koululaiset on velvoitettu käyttämään pihtiä, mahdollisesti viillon - ja pistonkestävät hansikkaat kävisivät myös, mutta niillä ei voi poimia kuin suuria kohteita. Tämä siksi, etteivät huumeruiskut ja -neulat haavoittaisi poimijoita.

Vaaraa liioitellaan. Nostaja ei hanki pistoa tai viiltoa pikku kosketuksella ja tartunnanvaara on minimaalinen.

Minusta terveen järjen käyttö on tässä unohdettu: karkkipaperi, kahvimuki ja tupakkakääreet eivät yleensä kätke neulaa- ja jos näin kävisi, ympäröivät sen turvallisesti nostettavaksi. Ja jos jostain syystä halutaan investoida pihteihin, niin sopiihan sekin. Pääasia että roska ei putoa, kun koululainen on valistunut- tai edes nousee.

Kommentoinut Marja-Leena Hassinen, 03/16/2008 11:18

 1 
Sivu 1 1 ( 1 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Tampereen siisteyskampanja...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)



Kommentti: [BBcode]