Perustulolaskuri

Vihreät ovat vuosia kehitelleet tulonjakomallia, joka korjaisi tai ainakin helpottaisi joitakin merkittäviä nykysysteemiin kuuluvia ongelmia. Tällaisia ongelmia ovat mm. freelance- ja muun vaihtelevakestoisen työn mukanaan tuoman epävarmuus, lyhytkestoisen tai epävarman työn vastaanottamisen kannattamattomuus eli ns. kannustinloukut sekä erilaisten tukien hakemisen viidakon monimutkaisuus. Mallia markkinoidaan nimellä perustulo, ja siitä löytyy lisätietoa Vihreiden kotisivulta.

Perustuloa syytetään passivoivaksi: sen varassa opiskelu- ja työhaluttomien nuorten olisi mahdollista heittäytyä "ilmaisen" rahan varjolla laiskiaisiksi. Totta, tätä ongelmaa perustulo ei korjaa. Tilanne ei kuitenkaan merkittävästi muutu nykyisestä, jossa samainen nuori saa vastaavan rahan työmarkkina- tms. tukina. Se, mikä muuttuu, on perustulon lisäksi saatavien työansioiden houkuttelevuus. Kun nyt tukia menettää mennessään töihin, perustuloa ei menetä, vaan jokaisesta ansaistusta eurosta jää suurin osa omaan tassuun. Osmo Soininvaara huomauttaa ihan oikein, että opintotuki toimii jo nyt perustulon tapaisesti, eivätkä opiskelijat silti ole passivoituneet työhaluttomiksi, päinvastoin. 

Nyt tamperelainen opiskelija Ilari Kajaste on tehnyt kotisivulleen perustulolaskurin. Testatkaa toki - tietenkin sillä varauksella, että laskurin toiminnan vastaavuutta Osmo Soininvaaran ja Ville Niinistön laskelmien kanssa en minä, eikä varmaan kukaan muukaan Ilarin itsensä lisäksi, ole toistaiseksi tarkistanut. Laskuri näyttää yhdellä napin painalluksella miten paljon annetusta palkasta jää käteen nykysysteemillä ja miten paljon perustulomallissa. Erilaisia vähennyksiä, etuisuuksia, avustuksia tms. laskuri ei ota huomioon, mutta pääomatulojen osuus on mukana sen laajennetussa versiossa. Karkeakin laskuri muistuttaa kuitenkin, että esitys perustulosta on mielenkiintoinen avaus ja ehdottomasti poliittisen jatkokeskustelun väärti juttu.

 

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja

Kiitos toki linkistä. Toivottavasti laskuri tosiaan toimii - vähintäänkin se antaa täysin samat tulokset kuin mitä Vihreiden käyttämissä esimerkeissä on näytetty. Ja kyllä se sentään hetken oli piilossa testauksessakin ennen julkistamista. :)

Mutta samat sanat kyllä, älkää tuijottako vain pelkkää laskuria, siilä siinä eivät näy itseni mielstä tärkeimmät asiat perustulosta: 440 euron varmuus, säännöllisyys ja tasavertaisuus kaikille.

Kommentoinut Ilari Kajaste, 03/08/2007 23:01

 1 
Sivu 1 1 ( 1 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Perustulolaskuri...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)



Kommentti: [BBcode]