Luottaisitko kurittomaan?

Kansanedustajat äänestivät tiistaina opintotuesta, osa heistä vastoin omia puheitaan, kantojaan, lupauksiaan, jopa omia esityksiään! Opiskelijoiden vaatimaa opintorahan korotusta ei tullut.

”En halunnut rikkoa hallituspuolueissa toimimisen pelisääntöjä” hallituspuolueen edustaja perustelee äänestyskäyttäytymistään (HS 20.12.2006). En halua moittia. Eri puolueilla on erilaiset säännöt ja niiden mukaan on tietysti pelattava. Hallitus noudattaa hallituskuria ja useimmat puolueet puoluekuria.

Vihreitä syytetään ajoittain arvaamattomuudesta - puolueellahan ei tunnetusti puoluekuria ole, vaan edustajat äänestävät aina kukin oman moraalinsa ja arvojensa mukaan. Puoluekurin puolustuksissa kurin arvellaan takaavan sen, että äänestäjät voivat ennalta olla varmoja puolueen kannasta ja äänestystuloksesta. Vuosikausia keskusteluissa olleissa asioissa näin varmaan onkin. Tosin vuosikausia keskusteluissa olleista asioista ”kurittomien” Vihreidenkin kannat kyllä tunnetaan ennalta.

Joskus (ja oman käsitykseni mukaan useinkin) puoluekurin ja arvattavuuden kanssa käy köplästi: äänestäjän näkökulmasta puoluekuri tekeekin ehdokkaan kannoista arvaamattomia! Puoluekuria noudattavassa puolueessa edustaja joutuu joissakin tilanteissa – kuten em. opintotukiasiassa – äänestämään puolueen valitseman linjan mukaisesti omaa mielipidettään ja omia arvojaan vastaan. Ennen puolueen kannan virallista muotoutumista yhtä puhunut edustaja saattaakin siis tosipaikan tullen äänestää toista, kun mahdollisesti ihan eri mieltä oleva enemmistö tai joissakin tapauksissa pikakokouksen pitänyt puoluejohto määrittää koko porukan yhteisen linjan.

Vihreiden puoluekurittomuus on lopulta rikkaus ja äänestäjän etu. Kun puolueella ei ole puoluekuria, Vihreät edustajat joutuvat ensiksikin paneutumaan käsiteltävien asioiden taustoihin oikein todella muodostaakseen oman kantansa. Työmoraali on korkealla, kun ”puolueen linjalla” ei voi ratsastaa, vaan mielipiteensä on osattava perustella ja äänestyskäyttäytymisensä poliittiset seuraukset kannettava itse. Toisekseen äänestäjä voi yksittäisen ehdokkaan arvoihin ja tekemisen tapaan tutustuttuaan luottaa tämän toimimiseen kaikissa tilanteissa ja kaikissa eteen tulevissa kysymyksissä näiden arvojen ja päämäärien mukaisesti.

Politiikassa se on mielestäni melkoinen etu se!

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Luottaisitko kurittomaan?...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)



Kommentti: [BBcode]