Yrittäjien hyvä

Monet vaalien alla käydyistä keskusteluista jäävät askarruttamaan mieltäni - ja hyvä niin, eiväthän ihmiset turhaan vaivaudu vaalikopille asti tenttaamaan ehdokkaita ja kertomaan huoliaan. Joidenkin ihmisten kanssa olen samaa mieltä, joidenkin kanssa ihan eri mieltä. Useilta olen oppinut uusia asioita ja näkökantoja.

Minä haluaisin elävän kaupunkikeskustan. Sellaisen, jossa on viihtyisää, kaunista ja turvallista kaikkina vuorokauden aikoina. Elävä keskusta tarkoittaa minulle maantasokerroksen näyteikkunallisia, pienehköjä myymälöitä ja ylempien kerrosten asuntoja ja toimistotyöpaikkoja, sopivalla tiheydellä kahviloita ja ravintoloita joiden takia kaupungilla riittää liikkujia myymälöiden sulkeuduttuakin, vaihtelevia kaupunkitiloja ja näkymiä, katujen ja aukioiden siistiä ja esteettistä ulkoasua, alueen hyvää saavutettavuutta joukkoliikenteellä ja pyörällä ja ennen kaikkea hyvää kuljettavuutta jalan. 

On tietenkin joskus tarpeellista tulla keskustaan autollakin, mutta minulle riittää varsin hyvin että saamme perheen auton parkattua johonkin, josta voimme kävellä haluamiimme liikkeisiin. Kävellen olen kaupungilla, osana elävän keskustan elämää; autossa näen elämän kuin akvaariosta, sisätilassa ja eristyksissä muusta elämästä. Perheeni kanssa pysäköimme parkkihalliin, ettei tarvitse vahdata kelloa ja juosta lisäämään rahaa mittariin. (Yksin en koskaan tule keskustaan autolla, polkupyörä on helpompi ja minun matkoillani lähes yhtä nopea kulkuväline.) Kävelykeskustaan, jossa pienenkin lapsen uskaltaisi hetkeksi päästää vapaasti kävelemään ja hyppelemään ja jossa katutaiteilijat, näyteikkunat ja muut kulkijat tarjoaisivat olemisen, näkemisen ja kokemisen houkutusta, tulisin useammin ja todennäköisesti pidemmäksi aikaa. Ensisijaisesti tulisin olemaan, en ostamaan. Mutta kun tarvitsisin jotakin, tietäisin missä juuri tarvitsemani liike on.

Pitääkö paikkansa yrittäjän väite, että autolla saapuva asiakas ostaa enemmän kuin muilla välinein saapuva? Ja että nimenomaan pienten erityisliikkeiden vuoksi kauppakaduilla olisi oltava autopaikkoja heti liikkeiden oven edessä, ei kävelykatuja? Olen pitkään ollut täysin päinvastaista mieltä - tätä päinvastaista mielipidettä tukemaan on tietääkseni olemassa tutkimustietoakin, mutta vanhentunutta sellaista. Asian oikean laidan selvittämiseksi tarvittaisiin ilmeisesti uutta, mieluiten tamperelaista faktaa.  

 

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Yrittäjien hyvä...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)



Kommentti: [BBcode]