Pörssiyhtiöistä vielä

Eksyin muista ajatuksista heti takaisin pörssiyhtiöihin, kun huomasin että talouskirjoitustani oli kommentoitu. (Blogiani kommentoidaan niin harvoin, että tuohan tuntuu ihan kuin olisi synttärilahjan saanut. :) )

"Pörssiyhtiön tehtävä ... on osakkeenomistajien tuoton maksimointi", muistuttaa Matti. Se on aivan totta. Mutta miksi? Osakeyhtiölaissa sanotaan itse asiassa, että yhtiön tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. (Olen sivunnut tätä aihetta ennenkin kirjoittaessani valtion omistajaohjauksesta.) Yhtiön ensisijainen tehtävä voisi siis lain mukaan olla muukin kuin voitollisuus: tuottaa hyvinvointia, työllistää vajaakuntoisia, kehittää ekologisia vaihtoehtoja... Miksei sitten yhtiöjärjestyksissä toisin määrätä?

Näitä syitä tulin ajatelleeksi:

1) Osakkeenomistajien enemmistön motiivi omistaa osakkeita on taloudellinen hyöty, ei vaikutusmahdollisuus yhteiskunnan hyvinvointiin (hyvin harvassa tapauksessa edes silloin, kun sillä olisi suora vaikutus omaan työllisyyteen). Kun motiivi on saada tuottoa, tuottamaton sijoitus on auttamatta epäonnistunut sijoitus, josta rahat vedetään nopeasti pois ja parempiin kohteisiin sijoitettavaksi. Myös sijoitus, joka tuottaa vähemmän kuin jokin muu sijoitus, on tavallaan epäonnistunut sijoitus.

2) Ne, joiden motiivina olisi vaikuttaa pörssiyhtiöiden toimintaan ja tavoitteisiin, eivät tunne osakeyhtiölakia ja vaikutusmahdollisuuksiaan.

3) Pörssiyhtiön yhtiöjärjestyksen muuttamiseen tarvitaan osake-enemmistö. Mitä merkittävämpi pörssiyhtiö, sitä kalliimmat osakkeet - noin pääsääntöisesti. Pitäisi olla paljon rahaa. Ja jos on paljon rahaa, on joko sijoitettava ne tuottavasti ollakseen normaali (jolloin ei enää olekaan se ideaali epäitsekäs sijoittaja) tai sijoitettava rahat moraalinsa mukaisesti, mikä lienee helpommin hoidettu lahjoituksella kuin mielestään epäeettisesti toimivan yrityksen osakkeiden ostamisella. Ei siis ole kovin potentiaalista löytää sitä sijoittajaa, joka haluaisi muuttaa yhtiöjärjestyksen epäitsekkääksi.

Umpikuja? Pörssiyhtiön tavoitteiden muuttamiseen muuksi kuin taloudellisen voiton tuottamiseksi osakkeenomistajille tarvittaisiin ilmeisesti hyvin organisoitua joukkovoimaa: kymmenentuhannen ihmisen ainoat osakkeet ovat yhteensä kymmenentuhatta osaketta äänivaltaa, muttei kenellekään näistä osakkeenomistajista kohtuuton taloudellinen uhraus. Utopia silti.

* * * * 

Matin lisäksi blogiani on kommentoinut viimeisen vuorokauden aikana reilusti toistasataa roska-automaattia. Heti aamulla kirjoitin sivuni tehneelle henkilölle ja anoin apua roskarobottien postitulvan katkaisuun. Helppoahan se on, periaatteessa, ei tarvita kuin kommenttien tallennuksen ehdoksi jokin "kirjoita mitä näet kuvassa"-tyylinen tsekkaus, jolla varmistetaan että kyseessä on automaatti eikä ihminen. Mutta vaikeus on sitten siinä, ettei minulla ole toistaiseksi harmainta aavistusta siitä, miten sellainen sivulle laitetaan! Noh, jos ei jaksa paneutua itse asian selvittämiseen, on sitten vaan luotettava jonkun osaavan apuun, näinhän se väkisinkin menee. Ehkä saan robottitestin blogin kommenttikenttään pikapuoliin.

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Pörssiyhtiöistä vielä...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)



Kommentti: [BBcode]