Talouden tarkoituksesta

"Vain huipputulos voi pelastaa Nokian" kailotti Kauppalehti eilisessä artikkelissa. Ja tänään jatketaan: "Nokialta odotetaan tulosparannusta", "Pörssi odottaa Nokiaa ja pidättää henkeään", "Nokia petti odotukset", "Nokian markkinaosuus laski alle tärkeän 40%".

Nykyinen maailma on siitä sairas, että yhtiön tarkoitus ei ole tehdä tuotteita vaan pörssikursseja. Ei Nokiakaan ole enää vuosiin tehnyt puhelimia, Nokia valmistaa markkinaosuuksia, uutisia huippujohtajien huippupalkoista ja pörssikurssien kehitykseen liittyviä optio-oikeuksia. Nokian tai minkään muunkaan pörssiyhtiön tärkein asiakas ei ole tuotteen ostava kuluttaja, vaan osakkeen ostava omistaja. Niitä, joille tuotteiden laatu, käytettävyys ja muut ominaisuudet edelleen merkitsevät jotakin, pörssiyhtiöiden maailman kannalta ihan vääriin eli konkreettisten sijaan virtuaalisiin asioihin kohdistuva toiminta ahdistaa. Minuakin.

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja

Pörssiyhtiön tehtävä ei ole hyvän tuotteen valmistaminen kuluttajalle. Se on osakkeenomistajan tuoton maksimointi ('shareholder value'). Ja tämä voi hyvin tapahtua vaikkapa valmistamalla huonompia tuotteita, tai kohtelemalla työntekijöitä huonommin, tai jopa myymällä omia toimintoja pois. Yrityksen arvoa voi nostaa paitsi myymällä lisää myös irtisanomalla. Toiminta on absurdilla tavalla eriytynyt markkinatalouden alkuperäisistä perusteluista, joiden mukaan markkinat tuottaisivat ja kohdentaisivat parhaiten hyvinvointia, kun niitä ei säädellä.

Kommentoinut matti, 04/22/2008 00:03

 1 
Sivu 1 1 ( 1 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Talouden tarkoituksesta...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)



Kommentti: [BBcode]