hammashoito jonotuttaa puhelimessa

(loppuun lisäys 29.2.08

Olen hiljalleen alkanut ihmetellä miksei pojalle ole tullut kutsua kuusivuotishammastarkastukseen, vaikka syntymäpäivä meni jo kuukausia sitten. Tänään sain viimen itsestäni irti niin paljon, että yritin tiedustella asiaa kaupungin hammashuollon puhelinnumerosta. Soitin numeroon viiteen eri otteeseen 8.30 ja 16.50 välillä. Ensimmäisellä kerralla en päässyt puhelimella läpi edes jonoon, muilla neljällä kerralla jouduin kuuntelemaan piiiitkän vastaajaviestin, joka kertoi miten voisin peruuttaa varaamani ajan netissä ja että puhelimessa jonottaminen on maksullista, kuullakseni sen jälkeen oletetun jonotusaikani. Arvio oli joka kerta yhtä tyly: "arvioitu jonotusaikasi on... yli kymmenen minuuttia."

* * *

Illalla kuulin sattumalta parin muun ihmisen kertomana hammashoidon tilasta ihan kummia: valtuusto on myöntänyt 400 000 € hammashoidon jonojen purkamiseen, mutta mitään ei tapahdu. Rahaa ei kulu, koska ei palkata eikä osteta. Työntekijöitä ei ole, kun kaupungin tarjoama palkka ei houkuta. On sovittu palvelun ostamisesta ulkoa, mutta sekään ei toteudu, kun kaupungin tarjoamilla hinnoilla yksityiset eivät suostu palvelujaan myymään!

Tähän asti olen luullut, että markkinataloudessa ostopalvelu ostetaan siihen hintaan kuin millaiseksi markkinat hinnan määräävät (ja siis jos on kohtuuttoman kallista, sitten ostetaan vähemmän). Vaan eipä se ilmeisesti sitten näin menekään; mikäli nyt muiden jutuista oikein ymmärsin, ensin päätetään mitä ostos saa maksaa ja sitten itketään kun kukaan ei suostu siihen hintaa myymään. Tällä tavalla jonojen purku tulee kaupungille tosi halvaksi: ne, joilla on varaa hermostuvat jonoihin ja maksavat itse itsensä yksityiselle hammaslääkärille; ne taas, joilla ei ole varaa, eivät saa hoitoa sen paremmin kunnan tuottamana kuin ostettunakaan, kun sitä ei vaan kaikista hoitotakuulupauksista huolimatta ole tarjolla. Yksityinen sektori lihoo ja taputtaa pieniä karvaisia käsiään kaupungin suorastaan tyrkyttäessä sille maksukykyisimmät asiakkaat.

Kyllä maailma on hetkittäin todella hullun kuuloinen paikka. 

* * *

myöhempi lisäys:

Seuraavana päivänä jonotin sen kymmenen tai ehkä viisitoistakin minuuttia puhelimessa. Ei huolta, emme ole epähuomiossa pistäneet hammastarkastuskutsua lukemattomana paperinkeräykseen, kaupungin hammashoidossa on vaan kohtuuton ruuhka. Ystävällinen puhelinääni tarkistaa koneelta että poika on jonossa, kutsu on tulossa, "mutta todennäköisesti menee ensi syksyyn". Syksyllä poika menee kouluun. Kun riittävän kauan jonottaa, pääsee eskaritarkastuksen jonosta suoraan ekaluokkalaisten hammastarkastuksen jonoon.

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: hammashoito jonotuttaa puhelimessa...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)



Kommentti: [BBcode]