Hyväntekeväisyys kylkiäisenä

Äänestän kukkarollani joka kerta jotakin ostaessani. Se on fakta.

Kuluttamalla voin vaikuttaa. Totta sekin.

Ostamalla tuotetta x olet mukana tukemassa toimintaa y, valitsemalla tuotteen z suojelet luontokohdetta ö. Pahaista valetta ja silkkaa kaupallista hapatusta.

Tuotteiden hyväntekeväisyystalkoisiin törmää muulloinkin kuin joulun alla. En minä todellisuudessa tue Unicefia ostamalla purkkaa tai suojele itämerta ostamalla kivennäisvettä. Firmat ovat sopineet lahjoittavansa kohteisiin jonkin summan ja käyttävät sitä imagonsa ylevöittämiseen. Paljon enemmän saa Unicef, jos ostan halvempaa purkkaa ja lahjoitan hintojen erotuksen. Eniten tuen jättämällä koko purkan ostamatta ja lahjoittamalla Unicefille koko summan. Väite, että tukisin jotakin ostamalla jotakin ihan muuta on rankasti harhaanjohtava.

Mietin tässä, onko kuluttaja todella niin helposti huijattavissa, että viesti positiivisesta kädenojennuksesta vaikuttaa kulutusvalintaan. Ainakin yritykset olettavat että on. Tietenkin jokainen järkevä ihminen haluaa valita hyviä asioita huonojen sijaan. Mutta ei ostaminen todellisuudessa tue sitä asiaa, mille tuotetta kohden lahjoitetaan sentti tai sentin murto-osa. Ostamisen vaikutukset ovat käsittämättömän monitahoiset ja kuluttajalta suurimmaksi osaksi piilossa. 

Kaikki tuotteet on joku tehnyt jossakin oloissa jollakin tavalla tuotetulla energialla jollakin tavalla tuotetusta materiaalista ja joko hyvällä tai huonolla palkalla, joka sekin on osaltaan seurausta yhteiskunnallisen systeemin toiminnasta. Tuotteen tuottamisen aiheuttamat jätteet on käsitelty jossakin jotenkin tai jätetty käsittelemättä. Ennen kuin tuote on minun käytettävänäni, sitä on kuljetettu todennäköisesti useaan otteeseen ja varastoitu jossakin, kumpaankin energiaa ja infrastruktuuria kuluttaen. Myynnistäkin joku enemmän tai vähemmän tukemistani kaipaava firma vetää omansa välistä. Kaikkea tätä (ja paljoa muuta) tuotteen ostaessani tuen, hyvässä ja pahassa.

Eniten vaikutan toki jättämällä kuluttamatta, mutta hyvinvoinnin kannalta sekään ei ole kohtuuttomuuteen saakka järkevää. Kulutettavan tuotteen (tai palvelun) on tehnyt joku taho, joka on pystynyt tuottamaan sen minulle asti oletettavasti järkevämmällä tavalla tai ainakin vähemmällä vaivalla kuin mitä itse olisin saanut sen tuotettua. Tästä on kyse; kukin tehköön sen mitä osaa, vaikkapa minä suunnittelua ja joku muu purkkaa. Kumpaakin hankittaessa muistettakoon oleellinen: tarvitsenko tätä todella? Maailman hyvinvointi ei lisäännyt siitä, että minä suunnittelen tarpeettomia taloja tarpeettomiin kaupunkeihin eikä siitä, että joku toinen turhaa työtä vastaan tuotta minulle tavaraa jota en tarvitse. Hyvinvointia varten tarvitsemme työpanostemme ja tuotteidemme vaihdantaan taloutta, emme sen jatkuvaa kasvua.

Haluan ostaa tuotteen siksi että tarvitsen sitä, en siksi että sen tuottaja on antanut almun.

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja


Sivu 1 0 ( 0 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Hyväntekeväisyys kylkiäisenä...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)



Kommentti: [BBcode]