Ajatusleikki

Mietin edelleen lakkoja, palkkoja ja niiden oikeutuksia.

Ajatusleikki: mitä työtä tekisit, jos palkka olisi työtehtävistä riippumaton vakio? Olkoon vaikka 2000 euroa/kk. Se ei ole hirveän paljon, mutta enemmän kuin pienimmät palkat ja sillä tulee jo kelvollisesti toimeen.

Minä jatkaisin todennäköisesti arkkitehdin hommissa. Miksi vaihtaisin? En ole palkan mukaan työtä valinnut nytkään, eikä tuo pudotus nykyiseen liksaanikaan kovin suuri olisi.

Poliisit, sairaanhoitajat jne. jatkaisivat hekin nykyisissä töissään - peruspalkkahan nousisi. Mutta miten kävisi yö- ja pyhävuorojen? Niistä ei saisi ylimääräistä korvausta, mutta jonkun nekin olisi tehtävä. Todennäköisesti ne siis tehtäisiin; se kuuluisi ammatin huonoihin puoliin, mutta ei estäisi valitsemasta ammattia.   

Mielenkiintoiseksi asia menee enemmän tienaavien kohdalla. Jatkaisiko rehtori rehtorina vai haluaisiko tavalliseksi opettajaksi, jos rehtorin hommasta palkka olisi riviopettajan kanssa ihan sama? Kuinka moni kovapalkkaisimmista lääkäreistä tai juristeista vaihtaisi hommia helpompiin kun rahallista kannustinta ei olisikaan? Löytyisikö maalle pääministeri ja firmalle johtaja?

Osa ihmisistä on saattanut hankkiutua alalleen palkkojen takia, ei itse työn mielenkiintoisuuden, mutta tuskin enemmistö sentään - eli edelleen tekijöitä eri ammatteihin löytyisi, oletan. Mitä työtä ei tehtäisi, mitä tehtäisiin vastaavasti enemmän? Helpottaisiko sairaanhoitajapula, kun ammattiin hakeutuja valitsisi vain tehtävän, ei samalla muita huonompaa palkkaa? Oltaisiinko katkeria siitä, että hampurilaisbaarin kassana pääsee samoille ansioille kuin kirurgina tai menestyvän liikeyrityksen yrityksen johtajana?

Mitä SINÄ tekisit?

 
< Edellinen   Seuraava >

Kommentteja

Hyvä!

No joo, minä jatkaisin kuten ennenkin. Eli pätkätöissä...

Entä jos tuo 2000 sisältäisi edes jonkinlaisen lupauksen jatkuvuudesta? Siihen systeemiin vaihtaisin ihan milloin tahansa.

Kommentoinut Ville, 11/28/2007 21:04

 1 
Sivu 1 1 ( 1 Kommentteja )
©2006 MosCom

Kommentoi: Ajatusleikki...

Kirjoita kommenttisi:

Nimi: (pakollinen)

E-mail: (pakollinen)
Sähköpostiosoitteesi ei näy sivuilla - ainoastaan sivuston ylläpitäjälle
Kotisivu: (vaihtoehtoinen)



Kommentti: [BBcode]