Hyvinvointi
05.01.2008

Toimittaja Kari Huoviala syyttää Halosen uudenvuodenpuhetta pölhöpopulismista. "Vaikka kansantulo on kasvanut, eivät väestöryhmien väliset hyvinvointierot ole hävinneet" pahoitteli presidentti puheessaan, ja Huoviala kysyy: "Tarkoittiko Halonen todella sitä, mitä sanoi? Pitäisikö hyvinvoinnin häneen mielestään tosiaan jakautua tasan kaikkien suomalaisten kesken? Onko hänen ihanteenaan yhteiskunta, josta hyvinvointierot on hävitetty?"

Tässä kohdassa putoaa maalaisjärjellä ajatteleva kaupunkivihreä toimittajan kärryiltä. Mitä toimittaja puolestaan tarkoittaa? Miten hyvinvoinnin sitten pitäisi jakautua, jos ei kaikille? Kuka meistä ei olekaan oikeutettu hyvinvointiin - ja kuka siitä saa päättää? Jätettäisiinkö hyvinvoinnin ulkopuolelle ne, jotka ovat liian heikkoja muruista taistelemaan, vai valittaisiinko jollakin muualla perusteella? Ehkä kysymysten pointti onkin sanassa tasan: että jakaa pitäisi kyllä kaikkien suomalaisten kesken, mutta jotenkin muuten kuin tasan?

Jään miettimään, mikä toimittajan mielestä mahtaa olla hyvinvointia. Jos se on synonyymi rahalle, sitä tuskin voi oikeudenmukaisesti jakaa tasan. Huoviala lopettaakin pääkirjoitussivun Lisäpöytäkirja -palstansa näin "Reaalimaailmassa ei ole mahdollista hävittää hyvinvointieroja. Sen sijaan politiikan keinoin voidaan kyllä huolehtia riittävästä perusturvasta ja tasoittaa lähtökohtien eroja. Muuten elämä on jätettävä ihmisten itsensä elettäväksi." Mutta mitä muuta perusturvasta huolehtiminen ja lähtökohtien tasoittaminen politiikan keinoin on kuin yritys jakaa hyvinvointia, siis hyvinvointierojen tasaamista?

On pakko miettiä omaakin käsitystä hyvinvoinnista. Mitä se minulle on? Minun käsityksissäni ei ainakaan rahaa. Raha on työkalu, vaihdon väline. Sillä hankitaan asioita, joita hyvinvointiin tarvitaan: ruokaa, koti, lääkkeitä, palveluja... mitä nyt kenenkin hyvinvointi kulloinkin edellyttää. Elämän perustarpeiden lisäksi hyvinvointia on ihmisarvo ja itsemääräämisoikeus, oikeus tuntea itsensä arvokkaaksi, rakastetuksi ja tarpeelliseksi sellaisena kuin on. Hyvinvointia ei ole se, että pyritään poimimaan rusinat pullasta ja elämään muiden siivellä tai kustannuksella silloin, kun kyvyt enempäänkin riittäisivät. Eikö jokaisen meistä pidä voida hyvin ja osallistua hyvinvoinnin jakamiseen?

Raha ei jakaudu tasan. Ei muukaan materia, ei oppi eikä edes äly. Hyvinvoinnin eroja ei silti tarvita. En minä ole kateellinen Jorma Ollilalle hänen suuresta palkastaan - ei minusta (ainakaan toistaiseksi ;) ) ole ollut kansainvälisen firman toimitusjohtajaksi. Mikään ei varmaankaan olisi estänyt pyrkimästä sellaiseksi, olen vaan valinnut hieman väärän alan ja ollut ehkä kiinnostunut vääristä asioista ja ihmisistä. Käsittääkseni voimme Jorman kanssa kumpikin oikein hyvin, molemmilla on kaikkea mitä tarvitsee ja paljon enemmän. Välillämme ei ole hyvinvointieroa, vaikka varallisuusero onkin. 

Voisin ehkä omaa hyvinvointiani parantaakseni ruveta tekemään 80 tai 60-prosenttista työaikaa. Saisin vähemmän rahaa, mutta olisin ehkä jossakin määrin tyytyväisempi. Työnantajani ei kuitenkaan olisi tyytyväinen; työtä on tällä hetkellä lähes enemmän kuin ehdin tehdä eikä muita sitä tekemään tarpeeksi. Jaan siis hyvinvointia tinkimällä omastani hieman työnantajan hyvinvoinnin eteen. (Saan yhdestä asiasta tinkimisestä toisaalta rahallisen korvauksen lisäksi myös hyvinvointiani toisella tavalla ylläpitävää henkistä tyydytystä. Pidän tällä hetkellä työstäni taas kovastikin. Kun lapsi oli vuodenvaihteesta tähän päivään saakka Emolassa eli Helsingin mummolassa, tein päin vastoin normaalia pidempää työpäivää, en vain malttanut lähteä kotiin töiltäni... Hullu!)

Reaalimaailmassa tarpeemme ovat erilaisia. Hyvinvointi ei ole kaikille sama asia. Ihmiskunta ei koskaan tule onnelliseksi jakamalla tasan. Onnellisia olisimme, jos osaisimme jakaa tarpeen mukaan ja tyytyä kukin omalla osallamme kohtuuteen.   

 

 
Havaintoja luonnosta
04.01.2008

Aamulla Tuomiokirkonkadun puissa kasvoi lintuja kuin lehtiä ikään. Metelöivät pimeässä aamussa istuen oksilla, tummina hahmoina tummaa taivasta vasten. Tunnelma oli kummallinen, mutta jollakin tavalla jopa kaunis. Kaupunkilaisen havaintoja luonnosta. ;)

* * *

Toiset havainnot koskevat enemmänkin ihmisluontoa, kielenkäyttöä.

"Sarjakuvataiteilija Kaija Papu muuttuu illalla Doriksen dj:ksi. Aino, Papun kaveri..." kirjoitetaan päivän Aamulehden Valo -liitteessä. Siis Papu ja Papun kaveri. Viime viikkoina on lehdissä ollut Esa Lonka ja Lonkan raportti, Lonkan mielestä sitä ja tätä. Onkohan kielitoimistosta annettu jokin uusi ohjeistus, jonka mukaan sukunimiä ei enää taivuteta kuten suomen kielen sanoja normaalisti? Aiemmin olen kuullut ohjeen, että henkilö voisi itse päättää miten nimi taivutetaan (Ryti - Rytin), mutta ovatko kaikki lehdissä esiintyvät henkilöt nyt samalla kertaa päättäneet, ettei heidän nimiään taivuteta? Kohtako kuulen Raija Kerppon soittavan, Janne Porkkan juontavan, näen Tommi Kittin tanssivan ja luen Virve Sammalkorpin romaanin, Matti Rönkän dekkarin tai ehkä jopa Aleksis Kivin ja Volter Kilpin klassikkoteoksia?

Jos en olisi jo kovin tottunut nykyiseen sukunimeeni, saattaisin tästä innostuneena ottaa takaisin tyttönimeni Hassinenin.

 

 
Tampereen sapelisepeli
27.12.2007

Lähetin allaolevan tekstin Aamulehden yleisönosastoon. Jäi pitkähköksi, mutta sallittakoon pieni laiskottelu joululoman kunniaksi. ;)

 * * * 

Sapelisepelin haitat lakaistavissa siedettäviksi

”Tampereen sapelisepeli” on Aamulehden akuutille ongelmalle antama hymyilyttävän vinkeä nimi. Itse sepeli ei kuitenkaan hymyilytä. Olen Tampereen polkupyöräilijät ry:n puheenjohtajana saanut kuulla aiheesta useita ärtyneitä kommentteja – enkä ainoastaan kaltaisiltani kumirikon kohdanneilta työmatkapyöräilijöiltä, vaan myös kengänpohjien rikkoontumista ihmetteleviltä jalankulkijoilta ja tassunsa loukanneiden koirien omistajilta. Koska valittaminen ilman ratkaisuehdotuksia on ajanhukkaa, esitän seuraavassa paria yksinkertaista tointa ongelman pienentämiseksi.

Yhdistyksessä olemme kiinnittäneet huomiota mielenkiintoiseen seikkaan: niin kävelijät, pyöräilijät kuin koiratkin pyrkivät kulkemaan kevyen liikenteen väylillä sitä parinkymmenen sentin hiekoittamatonta rantua, joka väylän mutelikon puoleiseen reunaan sepelin konelevityksessä jää.

Myös sepelin määrä kadulla näyttää kohtuuttomalta. Näin äärimmäisen vähälumisenakin talvena sepeliä on kaduilla paksut kerrokset, ja lisää kylvetään varmuuden varaksi heti pienenkin pakkasen tai ensimmäisen räntähiutaleen tullen. Liukastumisista johtuvat loukkaantumiset on tietysti estettävä, mutta lumen puuttuessa juuri paksulla sepelikerroksella liukastelevat niin vanhukset kuin pyörälijätkin. Lumien tultua sepelöitävän alueen leveys harmittaa jokaista potkukelkan omistajaa ja pulkalla ostoksien tai lapsen kuljetusta yrittävää.

Miksi sepeliä levitetään teille niin paljon ja leveälti? Entä miksei sitä kerätä tilaisuuden tullen pois? Olisiko katuja mahdollista puhdistaa sepelistä hiekoitusjaksojen välilläkin eikä ainoastaan keväisin? Hetkellinen kustannussäästö on kestämätön peruste katujen ylläpidon laiminlyömiselle, jos samalla vaikeutetaan arkista liikkumista. Tässäkin on kyse tahdosta ja rahankäytön prioriteeteista.

Sepelin levitysalue lienee helposti kavennettavissa rajoittamalla hiekoitusauton heittosädettä. Sepeliä säästyy ja kelkallakin pääsee, jos vaan keliä piisaa. Vesikelin sattuessa hiekoitukseen ja auraukseen varattu työvoima ja raha on käytettävissä jo kylvetyn sepelin pois siivoukseen. Samalla helpottuu kevään kadunsiivoustyö ja pienennetään silloista pölyongelmaa.

Sepelöimällä liikaa ja toisaalta pihistelemällä siivouksessa Tampereen kaupunki tuhlaa ja säästää siis ilmeisen väärissä paikoissa. Kevyen liikenteen asioihin on vast'ikään myönnetty lisärahoitusta kaupungin budjetissa. Ehkä osa rahasta voitaisiin käyttää olemassa olevien reittien ylläpitoon järkevän talvihuollon ja oikea-aikaisen siivouksen keinoin. Kaduilla liikkumisen tulee olla mahdollista ja miellyttävää moottorittomillekin ympäri vuoden. Kevyt liikenne ei ole vain kesän asia.

Kirsikka Siik
Tampereen polkupyöräilijät ry

 
<< Alkuun < Edellinen 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Seuraava > Loppuun >>

Tulokset 97 - 99 / 165