Pörssiyhtiöistä vielä
22.04.2008

Eksyin muista ajatuksista heti takaisin pörssiyhtiöihin, kun huomasin että talouskirjoitustani oli kommentoitu. (Blogiani kommentoidaan niin harvoin, että tuohan tuntuu ihan kuin olisi synttärilahjan saanut. :) )

"Pörssiyhtiön tehtävä ... on osakkeenomistajien tuoton maksimointi", muistuttaa Matti. Se on aivan totta. Mutta miksi? Osakeyhtiölaissa sanotaan itse asiassa, että yhtiön tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. (Olen sivunnut tätä aihetta ennenkin kirjoittaessani valtion omistajaohjauksesta.) Yhtiön ensisijainen tehtävä voisi siis lain mukaan olla muukin kuin voitollisuus: tuottaa hyvinvointia, työllistää vajaakuntoisia, kehittää ekologisia vaihtoehtoja... Miksei sitten yhtiöjärjestyksissä toisin määrätä?

Näitä syitä tulin ajatelleeksi:

1) Osakkeenomistajien enemmistön motiivi omistaa osakkeita on taloudellinen hyöty, ei vaikutusmahdollisuus yhteiskunnan hyvinvointiin (hyvin harvassa tapauksessa edes silloin, kun sillä olisi suora vaikutus omaan työllisyyteen). Kun motiivi on saada tuottoa, tuottamaton sijoitus on auttamatta epäonnistunut sijoitus, josta rahat vedetään nopeasti pois ja parempiin kohteisiin sijoitettavaksi. Myös sijoitus, joka tuottaa vähemmän kuin jokin muu sijoitus, on tavallaan epäonnistunut sijoitus.

2) Ne, joiden motiivina olisi vaikuttaa pörssiyhtiöiden toimintaan ja tavoitteisiin, eivät tunne osakeyhtiölakia ja vaikutusmahdollisuuksiaan.

3) Pörssiyhtiön yhtiöjärjestyksen muuttamiseen tarvitaan osake-enemmistö. Mitä merkittävämpi pörssiyhtiö, sitä kalliimmat osakkeet - noin pääsääntöisesti. Pitäisi olla paljon rahaa. Ja jos on paljon rahaa, on joko sijoitettava ne tuottavasti ollakseen normaali (jolloin ei enää olekaan se ideaali epäitsekäs sijoittaja) tai sijoitettava rahat moraalinsa mukaisesti, mikä lienee helpommin hoidettu lahjoituksella kuin mielestään epäeettisesti toimivan yrityksen osakkeiden ostamisella. Ei siis ole kovin potentiaalista löytää sitä sijoittajaa, joka haluaisi muuttaa yhtiöjärjestyksen epäitsekkääksi.

Umpikuja? Pörssiyhtiön tavoitteiden muuttamiseen muuksi kuin taloudellisen voiton tuottamiseksi osakkeenomistajille tarvittaisiin ilmeisesti hyvin organisoitua joukkovoimaa: kymmenentuhannen ihmisen ainoat osakkeet ovat yhteensä kymmenentuhatta osaketta äänivaltaa, muttei kenellekään näistä osakkeenomistajista kohtuuton taloudellinen uhraus. Utopia silti.

* * * * 

Matin lisäksi blogiani on kommentoinut viimeisen vuorokauden aikana reilusti toistasataa roska-automaattia. Heti aamulla kirjoitin sivuni tehneelle henkilölle ja anoin apua roskarobottien postitulvan katkaisuun. Helppoahan se on, periaatteessa, ei tarvita kuin kommenttien tallennuksen ehdoksi jokin "kirjoita mitä näet kuvassa"-tyylinen tsekkaus, jolla varmistetaan että kyseessä on automaatti eikä ihminen. Mutta vaikeus on sitten siinä, ettei minulla ole toistaiseksi harmainta aavistusta siitä, miten sellainen sivulle laitetaan! Noh, jos ei jaksa paneutua itse asian selvittämiseen, on sitten vaan luotettava jonkun osaavan apuun, näinhän se väkisinkin menee. Ehkä saan robottitestin blogin kommenttikenttään pikapuoliin.

 
Elämä arkkitehtitoimiston rutiinien varjossa
21.04.2008

Päivät menevät töissä nopeasti. Olen palannut vaihteeksi rakennussuunnittelun pariin; tänään olen paneutunut pohjanmaalla sijaitsevan kaupungin ammattioppilaitoksen urakkatarjouspyyntöjen vaatimiin piirustuksiin - miljoona ja yksi pientä asiaa vielä määritettävänä: ovenkahvoja, avautumissuuntia ja kynnyksiä, mitkä ikkunoista tehdään kiinteinä (vähempi karmia --> suurempi valoaukko, toistaalta hankalammin pestävissä), mitkä taas avattavina, minkä näköisiä ulko-ovien pitäisi olla, miten urakka rajataan, mistä jutuista sittenkin pitää pyytää erillisurakan tarjoukset? Miten mikäkin rakennusosa kooditetaan ja mihin mitkäkin määrittelyt fiksuimmin kirjataan, että oleelliset tiedot ovat oikean henkilön oikeaan aikaan helpoimmin löydettävissä? Onko saman projektin kimpussa ahertava arkkitehtiylioppilas jo selviytynyt annetuista hommista, mitä hänelle seuraavaksi, miten ohjaan oikein ja riittävästi mutta en liikaa? Minkä verran vielä ehdin itse paneutua tähän ennen kuin tulee muiden projektien kanssa katastrofi eteen, joko olisi sittenkin pitänyt ehtiä tekemään niitä muita, kaavoituspuolen aikaavievempiä hommia?

Tosielämässä arkkitehdin työstä 99% on tätä minunkin arkeani: projektinhallintaa, kokouksia, muistilistoja, mitoitusta, erilaisten selostusten kirjoittamista, tarkistuksia tarkistusten perään, piirustusten pieniä viilauksia detaljien tarkentuessa mitä lähemmäs toteutusta edetään, nimiöitä, pohjoisnuolia, rutiininomaista piirustusten laadintaa... Jonkin hetken myös värikarttoja, kaluste-esitteitä, laiteluetteloita, materiaalinäytteitä, tietokonemallinnuksesta innostuneille myös jonkin tietyn tilan tai näkymän 3D malliksi tietokoneella väsäämistä, mittakaavaihmisiä, tulostusasetuksia, jatkuvaa vastaamista  "eikö se ole jo valmis? Tähän on kulunut jo ihan liikaa tunteja"-huomioihin... Eikä se suurenmoinen ideakaan yleensä tule ryskyen kohti eikä tipahda syliin, kyllä sitä aika usein pitää hiljaa hiipien vaania ja metsästää, nukkua useiden öiden yli ja juosta hiukan perässäkin ennen kuin saa kiinni - vain huomatakseen, ettei saalis sittenkään ollut vielä tarpeeksi hyvä, ehkä nurkan takana olisi sittenkin parempi, toimivampi, linjakkaampi... 

Tällaisia ajattelin tänään, kun juttelin arkkitehtiylioppilaan (vain yksi toimiston kolmesta harjoittelijasta töissä maanantaisin) arkkitehtiammatin ruusuista ja risuista, kuvitelmista ja arkirealismista. Aika moni on ajatellut opiskelemaan pyrkiessään huimia yksilösuorituksia, alvaraaltomaista mainetta, unelmia omista aikaansaannoksista kansainvälisten arkkitehtilehtien kiiltäväpintaisilla värisivuilla, valkoista tyhjää pöytää ja rullalta rennolla pyöräytyksellä kahisten aukeavaa skissiä, jolle vaivatta paksulla kynällä luonnostelee heti ensi-ideasta upeaksi osoittautuneita luomuksia. Tätäkin tämä tietysti välillä on. Mutta pakko myöntää että harvoin. Suurimmalle osalle meistä arkkitehdeista ei noista kolmesta ensinmainitusta (yksilösuoritukset, sankariarkkitehdin maine ja kansainvälisesti julkisuutta saaneet työt) osu kohdalle yksikään.

Suosittelisinko ammattia lapselleni? En.

Vaihtaisinko itse alaa? En sitäkään. :)

* * * * *

Huomaan kirjoittaneeni arkkitehdin ajatuksista vaikka meinasin sivuta arkea vain lyhyesti ja kertoa sen sijaan (juhlasta! :) ... eikun...)  käyneeni sunnuntaina Lempäälässä tosi mukavassa ja onnistuneessa kestävän kehityksen perhetapahtumassa puhumassa kotien energiansäästövinkeistä ja yksilön hyvistä mahdollisuuksista vaikuttaa jo pienillä arkiteoillaan ilmastonmuutoksen hillintään. Poika piirsi minulle esitelmään aivan mainion havainnollistuskuvituksen ja avusti vielä h-hetkelläkin sinitarraamalla piirustuksia paikoilleen taustapahville piirtämäänsä taloon ja sen pihaan sitä mukaa kun puhuin. Loistomuksu, äidin suuri ilo. Ja tosiaan hyvä ja lämminhenkinen tilaisuus. Täytyypä yrittää järjestää vastaava Tampereellakin, konseptin kun saa kuulemma kopioida ja oma puheenvuorokin olisi nyt valmiiksi testattuna takataskussa.

 
Talouden tarkoituksesta
17.04.2008

"Vain huipputulos voi pelastaa Nokian" kailotti Kauppalehti eilisessä artikkelissa. Ja tänään jatketaan: "Nokialta odotetaan tulosparannusta", "Pörssi odottaa Nokiaa ja pidättää henkeään", "Nokia petti odotukset", "Nokian markkinaosuus laski alle tärkeän 40%".

Nykyinen maailma on siitä sairas, että yhtiön tarkoitus ei ole tehdä tuotteita vaan pörssikursseja. Ei Nokiakaan ole enää vuosiin tehnyt puhelimia, Nokia valmistaa markkinaosuuksia, uutisia huippujohtajien huippupalkoista ja pörssikurssien kehitykseen liittyviä optio-oikeuksia. Nokian tai minkään muunkaan pörssiyhtiön tärkein asiakas ei ole tuotteen ostava kuluttaja, vaan osakkeen ostava omistaja. Niitä, joille tuotteiden laatu, käytettävyys ja muut ominaisuudet edelleen merkitsevät jotakin, pörssiyhtiöiden maailman kannalta ihan vääriin eli konkreettisten sijaan virtuaalisiin asioihin kohdistuva toiminta ahdistaa. Minuakin.

 
<< Alkuun < Edellinen 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Seuraava > Loppuun >>

Tulokset 76 - 78 / 165