Matkailuliikenteestä
17.08.2008

Istuin aamupäivän GoTampereen eli entisestä kaupungin matkailutoimistosta yhtiöittämällä synnytetyn osakeyhtiön hallituksen kokouksessa. Harvinaisen hyvä kokous sai minut pohtimaan yritystaloudellisten asioiden lisäksi muun muassa matkailun liikenteellistä puolta. Tampereen markkinointiin matkailukohteena halutaan lisäkierroksia, mutta missä asuville Tamperetta tulisi erityisesti mainostaa?

GoTampereen toimitusjohtajan sinänsä mainio ajatus on markkinoida kaupunkia lentomatkustajille. Ensisijaisesti kyse on lentomatkailijoiden houkuttelemisesta tänne niistä kohteista, joihin Pirkkalasta lentävät halpalentoyhtiön lennättävät toiseen suuntaan suomalaisia (Lontoo, Riika jne.), mikä on tietysti siinä mielessä positiivinen asia, että on tuhlausta lennättää koneita puolityhjinä, jos yhden maan matkailijoista ei kone täyty... Mutta onko sittenkään ekologisessa mielessä mitään laitaa, että kaupungin matkailuponnistuksissa panostettaisiin LENTOmatkailuun, kun valittavana olisi lähimatkailua ja vaikkapa rautatiematkailuakin? Tampere haluaa tietysti majoittaa ja syöttää matkailijan ja tarjota matkailuelämyksiä, mutta onko elinkeinoelämän kannalta lopulta paljonkaan väliä sillä, tuleeko matkailija lentäen Lontoosta vai junalla Joensuusta?

Sanoin tämän ääneenkin ja perustelin vielä, miksi haluaisin Tampereen kaupungin ja sen omistaman matkailuyhtiön panostavan pidemmän tähtäimen matkailumarkkinoinnissa lentomatkailua ennemmin matkailun ympäristövaikutusten minimointiin, lähimatkailuun ja seutukunnan ekologisten matkailuvaihtoehtojen markkinointiin. Luonto ja maapallon elinkelpoisuuden säilyttäminen on tietysti ensimmäinen ja tärkein motiivi, mutta on muutakin: ei matkailubisneksessä kannata hakea siivuaan siitä, mitä kaikilla muillakin on. Globaali maailma samanlaistuu hälyttävää vauhtia, joka paikassa voi matkailla suunnilleen samoin. Kun maailmalta kantautuu hämmästyttäviä uutisia esim. USAn autoteollisuuden kriisistä kuluttajien ekotietoisuuden vietyä suurikulutuksisilta autoilta äkisti ostajat ja asuinihanteiden vaihduttua omakotimattojen maailmasta tiiviisiin keskustoihin kävelyetäisyydellä kodista sijaitsevine palveluineen, eikö olisi jo aika panostaa matkailussakin siihen, että Suomeen, Pirkanmaalle ja nimenomaan Tampereelle voisi tulla tuntematta suurempaa syyllisyyttä matkailun päästövaikutuksista? Jos kuluttajien ekotietoisuus ja halu vaikuttaa valinnoillaan on äkisti kasvanut räjähdysmäisesti jenkeissä, miksi se ei tekisi niin Euroopassa ja Suomessakin? Jos nyt kaupungin GoTampereen omistajana ja suurimpana rahoittajana on valittava mihin ponnisteluihin panostaa, eikö kannattaisi panostaa jo hyvissä ajoin matkailun tulevaisuudessa halutuimpiin asioihin ja niiden esilletuomiseen? Hämmästyksekseni sain ajatuksilleni jopa varovaista vastakaikua... Toki tuttua naljailua myös, jonkin heiton tyyliin, että pitäisi varmaan kieltää tulemasta kaupunkiin muulla kuin pyörällä.

Maailma ei ole toivoton. Tänään tajusin, että matkailutoimiston hallituksen jäsenenäkin voi osaltaan yrittää vaikuttaa vaikkapa liikenteeseen.

 
Ja vielä kerran Hämeenkadun pyöräilystä
31.07.2008

Tampereen Hämeenkadulla kokeillaan siis parhaillaan yksisuuntaisia jalkakäytävästä maalatulla viivalla erotettuja pyöräkaistoja. Tori-lehden toimittaja haastatteli minua eiliseen lehteen (30.7., sivu 5) havaittuaan itse aamulla henkilöauton pysäköineen suoraan pyöräväylälle.

No, samaisen Torin pääkirjoitussivulla komeilee jälleen pyöräilyn vastustajana tunnetun henkilön puhekuplana kysymys, miksi ihmeessä Hämeenkadulle pitää ylimalkaan pyöräillä, pyöräkaistat kun vaan vievät jalankulkijoilta tilaa. Tätä on minulta suoraankin kysytty. Kysymys on toki hyvä, ei pyörällä tarvitse joka paikaan päästäkään, pyörän voi pysäköidä ja loppumatkan kävellä ihan niin kuin autokin pysäköidään. Ja se parempi vastaus? Se on yleisönosastokirjoituksen muodossa alla (ja jos hyvin käy, lähitulevaisuudessa lehdestäkin luettavissa).

* * *

Yksityisautoilijat kyseenalaistavat aika ajoin Hämeenkadun pyöräilyn tarpeellisuuden ja vaativat selityksiä, miksi Hämeenkadulla ylimalkaan pitäisi saada pyöräillä. Yritän nyt osaltani selittää.

Polkupyörä on liikenneväline. Sillä kuljetaan töihin ja asioille. Keskustapyöräily ei ole pyöräilyn harrastamista, kaupungin keskustassa pyöräilevät vain ne, joilla on jokin syy ajaa lähtöpisteestään A kohteeseen B. Matka pisteiden A ja B välillä on REITTI.

Jotta kulkija löytää tiensä A:sta B:hen, tulisi reitin olla looginen, selkeä ja ennen kaikkea jatkuva. Näin on kulkumuodosta riippumatta. Hyvässä kaupungissa reittien löytäminen onnistuu ilman opasteitakin, vähän huonommin suunnitellussa opasteiden avulla.

Hämeenkatua pyöräillään samasta syystä kuin autoillaan ja kävelläänkin: se on looginen osa lukuisten pisteiden välistä suorinta ja siten ensisijaista kulkureittiä. Kosken yli pääsee vain tietyistä kohdista, joista Hämeensilta on yksi. Tästä johtuu, että vielä muita katuja suurempi osuus reittivalinnoista osuu Hämeenkadulle. Niin kauan, kun sekä kartoissa osoitetut pyöräilyn pääreitit että ympäristössä visuaalisesti havaittavissa olevat loogisimmat reitit esimerkiksi Itsenäisyydenkadun ja Hatanpään valtatien suunnista päätyvät Hämeenkadulle, on luonnollista ja välttämätöntäkin, että reitti jatkuu Hämeenkatua. Jos näin ei haluta olevan, pitää etelästä ja idästä keskustaan suuntaavalle pyöräliikenteelle osoittaa toimivat ja selkeästi opastetut reitit muualta. Täysin sama koskee autoilua ja vaikkapa kävelykatujen lisäämistä: jos autoliikenne halutaan pois joltakin katuosuudelta, tulee sille osoittaa vaihtoehtoinen reitti. Sen mistä ja mihin itse kullakin on tarve kulkea, tulee olla kulkijan itsensä vapaasti valittavissa, ei päättäjien määrättävissä.

Suorin reitti ei välttämättä ole sujuvin. Sujuvuuden lisäämiseksi voi niin pyöräilijä kuin autoilijakin ajaa hieman pidemmänkin matkan. Autoilijoiden hellimä ajatus pyöräliikenteen ohjaamisesta yksinomaan Patosillalle on kuitenkin lyhytnäköistä ongelman lakaisemista maton alle: pyöräily jalankulkijoiden seassa Patosillalla ei eroa mitenkään pyöräilystä jalankulkijoiden seassa Hämeensillalla, perusongelma eri liikennemuotojen ja eri nopeuksilla kulkijoiden sovittamisesta yhteen on ihan sama. Pyöräliikenteen määrän kasvaessa Patosillan liikenneongelma tulee tilan kapeudesta johtuen olemaan vielä Hämeenkadun ongelmia pahempi.

Hämeenkatua ei ole pakko pyöräillä sen enempää kuin autoilla tai kävelläkään. Jos kaikki liikennemuodot eivät mahdu samalle kadulle, joku niistä voidaan toki haluttaessa kieltää. Itse karsisin kuitenkin joukosta yksityisautoilun ennemmin kuin pyöräilyn, jos jotakin vähennettävä on. Näin siksi, että ekologista näkökulmaa painottaen tuntuu oikeammalta pyrkiä edistämään päästöttömiä kulkumuotoja ja joukkoliikennettä kuin autoilua. Jos Hämeenkadulla kiellettäisiin yksityisautoilu, kävelijöille, pyöräilijöille, joukkoliikenteelle ja terasseille olisi kaikille tilaa riittämiin.

* * *

   

 
Mökkeily vs. kaupunkisuunnittelu
23.07.2008

Millainen on hyvä kaupunki?

Vihreissä piireissä olen ajoittain käynyt keskusteluja kaupungin tiiveyden ja mökkeilytarpeen suhteesta. Nyt samaa aihetta liippaa yksi vakilukemisistani. Mökkeilemme vuosittain viisi miljardia kilometriä. Voisiko hyvässä kaupungissa rentoutua ja viihtyä kesälläkin?

(Terveiset päiväpurjehdukselta Aitolahdesta. Tampereellakin voi, Tampere on siis hyvä kaupunki. :) )

 
<< Alkuun < Edellinen 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Seuraava > Loppuun >>

Tulokset 67 - 69 / 165