Ajatuksia kaupungista ja katastrofin aineksista
26.10.2008

Sataa ja tuulee. On siirrytty talviaikaan. Perhe nukkuu vielä. Hiljainen ja rauhallinen aamuhetki. Vapaapäivä. Ja hyvä mieli eilisestä päivästä.

Pääsin eilen pikavauhtia eroon lopuista sadasta esitteestäni. Vaalikopilla oli vilinää ja hyviä keskusteluja, juutuin sinne pidemmäksikin aikaa kuin oli alunperin tarkoitus. On jälleen ollut ilo tavata tamperelaisia, käydyt keskustelut ovat olleet antoisia ja mielenkiintoisia, olen saanut paljon ajateltavaa ja joitakin uusia näkökulmia maailman menoon. Koskettavimpia ovat lopulta olleet keskustelut alkoholistien ja yhden seitsemättä kertaa vankilasta vapautuneen asunnottoman huumeveikon kanssa - sellaisten ihmisten, joille minulla ei ole ollut paljoakaan annettavaa, heillä enemmän minulle. Haluaisin auttaa, mutta en tiedä miten. Kaikki näistä ihmisistä korostivat, miten tärkeää olisi, että apua ja tukea olisi saatavilla silloin, kun avun tarvitsija itse saa hetkeksi itsään niskasta kiinni ja edes ohi vilahtavan hetken uskoo mahdollisuuteen päästä irti kierteestä, jossa ei haluaisi olla, mutta joka sitoo sittenkin vahvemmin kuin mikään. Ei riitä, että saa ajan jollekin vastaanotolle kolmen viikon päähän tai asunnon puoli vuotta vankilasta vapauduttaan. Näihin resurssiasioihin pystyy politiikassa varmaankin vaikuttamaan. No, näistä keskusteluista ei jäänyt hyvä mieli, en aikonut itse asiassa kirjoittaa lainkaan tästä, vaan eilisen Onnellisista kaupungeista ja Katastrofin aineksista.

Olin eilen Dodon Onnelliset kaupungit -tapahtumassa. Ohjelma oli mielenkiintoinen ja hieno, järjestelyt toimivat (paitsi aikataulu, joka petti jonkin verran), mutta yleisöä valitettavan vähän. Liekö tapahtumasta tiedotettiin lainkaan medialle? Aihe olisi ollut parin lehtijutun arvoinen: mikä on kuluttamisen ja kaupunkilaisuuden suhde, mikä asumisen ekologisuuden ja onnellisuuden? Millainen on hyvä ympäristö, miten se luodaan? Itse jäin miettimään erityisesti tavallisten kansalaisten osallistumisen mahdollisuuksia kaupunkisuunnitteluun ja kaupungista tehtävään päätöksentekoon. Useat eivät halua osallistua, eivät joko jaksa tai eivät ajattele sen olevan mahdollista. Kaikenlainen näennäiskuuleminen pahentaa tilannetta, vie viimeisenkin uskon kansalaisäänen kuulumisesta. Dodon Wikisuunnittelusessio näytti kuitenkin mainiolta, kunnallisvaaliehdokkaat tuunasivat ryhmätyönä tamperelaisille tuttuja asuinympäristöjä.

Arkkitehditkin saivat puheenvuoroja, vaikka ammattikuntana melkoisesti kritiikkiä myös. Valitettavan aiheellisesti, pakko myöntää. Kaikki ammattilaistenkaan suunnitelmat eivät ole hyvää ympäristöä. Kaikenkaikkiaan tilaisuus oli kuitenkin juuri sellaista kansalaisten, päättäjien ja arkkitehtien välistä vuoropuhelua kaupunkiympäristöstä, mitä tampereellakin tarvittaisiin. Tai siis olisi ollut, jos yleisöä olisi ollut enemmän, päättäjät oikeita päättäjiä eivätkä vasta sinne pyrkimässä ja media viemässä tietoa keskustelusta laajemmille foorumeille. Arkkitehtikunta on jostakin käsittämättömästä syystä vaiennut vuosikausia omasta työstään, kieltäytynyt keskustelemasta toistensa töistä sillä varjolla, ettei kollegaa saa arvostella. Silti on haluttu pitää kynsin hampain kiinni siitä, että vain ammattilainen ymmärtää oikeasti hyvän ympäristön päälle. Miten niin, jos ammattilaisenkaan ajatukset eivät pääse keskusteluissa hioutumaan? Ihmisiähän me arkkitehditkin vain olemme, tarvitsemme muutakin näkemystä kuin arkkitehtilehdessä julkaistut kollegojen työt. Olisi korkea aika laajentaa arkkitehtuurikäsityksiä ja tuoda suunnittelu näkyvämmin osaksi yhteiskunnallista keskustelua, sillä todellisuudessa arkkitehtuuri ja ympäristön suunnittelu ON oleellinen osa yhteiskuntaamme ja elämäämme. Kaupunki (rakennettu ympäristö) on yhteiskuntamme käyttöliittymä.

Jouduin livistämään Dodon tilaisuudesta jonkin aikaa ennen loppua ehtiäkseni vihreiden tarjoamaan elokuvaan. Kaikki lipun vaalimökkeröltä hakeneet eivät tulleet paikalle (ilmainen = ei minkään arvoinen ;( ), joten mahduin lopulta mukaan. Websterin dokumentti Katastrofin aineksia oli parempi kuin olin odottanut, koskettavakin. Työkaverini oli ihan oikeassa kommentoidessaan, etteivät perheen yritykset kaikessa fanaattisuudessaan aina kovin vihreitä olleet, esimerkiksi kerrostaloasunnon kaukolämmityksen kytkeminen pois päältä ja asunnon lämmittäminen ennemmin sähköllä (olkoonkin että vihreällä) kuulosti hölmöläisen hommalta, samoin ennestään taloudessa olleista muovitavaroista luopuminen ja uusien muista materiaaleista tehtyjen hankkiminen tilalle. Paljon fiksumpaahan on käyttää loppuun asti kaikki se, mikä on kerran valmistettu... 

Silti dokumentti sai jälleen ajattelemaan sitä, mitä olen viime viikkoina pohtinut taustalla muutenkin: pitäisikö olla rohkeampi, vaatia itseltään ja muilta paljon enemmän tekoja luonnon hyväksi? En pidä pakoista, olen uskonut ennemmin taloudellisen ohjauksen voimaan. Mutta mitä jos se ei riitä (kuten näyttää ettei riitä)? Miten äärettömän vähästä me olemmekaan lopulta valmiita luopumaan, vaikka näemme että maailma on menossa kieroon. Miten paljon on riittävästi, miten paljon sittenkin liian vähän? Elokuvan jälkeen keskusteltiin vielä parinkymmenen hengen voimin Falls'issa. Hyvät keskustelut. 

Jaoin leffan ja keskustelutilaisuuden yleisölle muutamat viimeiset vaaliesitteeni, ei tarvinnutkaan enää jaella niitä kotimatkalla postiluukkuihin... ;) Nyt jäi kyllä iso osa kotikaupunginosa Härmälääkin jakelematta... Mutta silti hyvä fiilis tästäkin vaalienalusajasta! Lämmin kiitos kaikille hengessä mukana olleille.

 
Tasa-arvo
18.10.2008

Sekä Aamulehdessä että Hesarissa oli tänään isot Vihreiden naisten mainokset. Eilen ja tänään olen jutellut useamman iäkkäämmän ihmisen kanssa senioripuolueen vaikeuksista saada jalansijaa. Yksi tunsi ikätoverina suurta sympatiaa senioripuolueeseen, mutta arveli puolueen vaikutusmahdollisuuksia ja kehittymisen potentiaalia huonoiksi, toinen viittasi vihreiden kehittymiseen "yhden asian liikkeestä" "varteenotettavaksi yleispuolueeksi" arvellen, että senioripuolueella voi olla samanlainen kehitys. Naisjärjestöillä ja ikäpuolueella on yksi yhteinen piirre: jäsenistön rajaantuminen jonkin sellaisen ominaisuuden perusteella, jota kaikilla tasapuolisesti ei ole mahdollista olla. Senioreilla toki vähemmän leimallisesti, ikäännymmehän me sentään ajallamme kaikki.

Minulta kysytään aina silloin tällöin miksen kuulu Vihreisiin Naisiin. Toisinaan oletetaan myös automaattisesti, että kuuluisin, olenhan sentään vihreä ja nainen. Osa ihmisistä pitää naisjärjestöön kuulumista tärkeänä tasa-arvon puolustamisen kannalta. Tampereen Seudun Vihreät Naiset tekevät mukavaa työtä vihreän sisarellisuuden nostattamisessa, siitä kaikki kunnia ja hatunnosto heille. Vihreät Naiset tarjoavat myös ehdokkaana oleville jäsenilleen merkittäviä etuja mainostuen muodossa - ehdokkaana on taloudellisesti kannattavampaa olla naisjärjestön jäsen kuin olla olematta. Silti en ole halunnut liittyä, yksinkertaisesti siitä syystä, että sukupuolirajoitteinen yhteisö ei mielestäni ole tasa-arvoinen vaikka ajaisikin jonakin tiettynä ajanjaksona heikommaksi katsotun sukupuolen etua. (Vihreissä naiset eivät tosin ole "heikompi" tai muutoinkaan huonommin kuultu sukupuoli, lähestulkoon päinvastoin!)

Totta kai tiedän, että poliittiset naisjärjestöt on perustettu siksi, että politiikassa aliedustetut naiset saisivat äänensä paremmin kuuluviin. (Samaahan tavoitellaan sukupuolikiintiöillä, jotka mielestäni ovat toinen tasa-arvon väärinymmärrys!) Vihreillä on haluttu olevan omat naisjärjestönsä, koska muillakin puolueilla on. Alajärjestöjen olemassaolo on minusta ihan ok, olkoot puolueilla naisjärjestö, ikäihmisjärjestö, homojärjestö, työttömien järjestö, yrittäjäjärjestö, nuorisojärjestö, kaupunki- ja maaseutujärjestönsä ja ihan mitä vaan muuta. On tärkeää, että jokainen voi löytää itselleen sopivan tausta- ja viiteryhmän, valitsemansa puolueen lisäksi vielä puolueen sisälläkin. Mutta se, että nimenomaisesti sukupuolisidonnaiselle järjestölle näistä annettaan verorahoista korvamerkittyä puoluetukea ei ole oikein. (Kaikkiaan puolueiden naistoiminnan tuki oli netistä poimimani tiedon mukaan viime vuonna 1 244 847 euroa, tänä vuonna oletettavasti samaa luokkaa. Puoluetuen käyttöä valvoo vuosittain oikeusministeriö.) 

Kun nyt tuli otettua puheeksi tukiasia, lienee paikallaan mainita, etten kyllä pidä yleensä puoluetuestakaan. Puolueiden kannoista ja ohjelmista tiedottamisen tukeminen verorahoin on ihan hyvä asia, mutta tiedotustukia pitäisi antaa yhtä lailla kaikille puolueille, ei kansanedustajapaikkojen mukaan kansanedustajia saaneille puolueille. Nykyinen systeemi juuri aiheuttaa sen, ettei uusilla puolueilla ole mitään todellisia mahdollisuuksiakaan saada jalansijaa. Jos ei ole tunnettuutta, ei saa kannatusta, minkä takia ei saa kansanedustajia, joten ei saa rahaa, joten ei saa tunnettuutta eikä siten kannatustakaan...  

Tässä vaalirahoituskohun aikaan kirjoitin yleisönosastoon kantojani vaalitiedotuksestakin. Esitin tasavertaista ja omasta rahoituksesta tai lahjoitusten määrästä riippumatonta kohtelua myös puolueiden ehdokkaille. Olisi tosi helpottavaa, kun voisi vaalikampanjana tehdä hyvin yhden esittelysivun yhteen julkaisuun ja kaiken muun esitteiden jakamisen ja mainostuksen miettimisen sijaan keskittyä maailman menon kannalta oleellisempiin asioihin.

(Näin miettii henkilö, joka on tänään jakanut esitteitä ensin kaupungilla ja sitten Hatanpään postiluukkuihin aamukymmenestä iltaseitsemään yhdellä tee-ja-sämpylä-tauolla, jolla on huomenna tiedossa torin vaalikopilla päivystystä ja lisää esitteiden jakoa postiluukkuihin, jonka perhe on ollut ilman äitiä syyslomalla, jolla on erinäisiä yhdistyshommia jonossa odottamassa vaalienjälkeistä aikaa, joka haluaisi käyttää enemmän aikaa lukemiseen ja asioiden selvittämiseen ja jonka on vielä maanantaiaamuun mennessä saatava yksi kaavaluonnos valmiiksi töihin... :) )

 
Yrittäjien hyvä
17.10.2008

Monet vaalien alla käydyistä keskusteluista jäävät askarruttamaan mieltäni - ja hyvä niin, eiväthän ihmiset turhaan vaivaudu vaalikopille asti tenttaamaan ehdokkaita ja kertomaan huoliaan. Joidenkin ihmisten kanssa olen samaa mieltä, joidenkin kanssa ihan eri mieltä. Useilta olen oppinut uusia asioita ja näkökantoja.

Minä haluaisin elävän kaupunkikeskustan. Sellaisen, jossa on viihtyisää, kaunista ja turvallista kaikkina vuorokauden aikoina. Elävä keskusta tarkoittaa minulle maantasokerroksen näyteikkunallisia, pienehköjä myymälöitä ja ylempien kerrosten asuntoja ja toimistotyöpaikkoja, sopivalla tiheydellä kahviloita ja ravintoloita joiden takia kaupungilla riittää liikkujia myymälöiden sulkeuduttuakin, vaihtelevia kaupunkitiloja ja näkymiä, katujen ja aukioiden siistiä ja esteettistä ulkoasua, alueen hyvää saavutettavuutta joukkoliikenteellä ja pyörällä ja ennen kaikkea hyvää kuljettavuutta jalan. 

On tietenkin joskus tarpeellista tulla keskustaan autollakin, mutta minulle riittää varsin hyvin että saamme perheen auton parkattua johonkin, josta voimme kävellä haluamiimme liikkeisiin. Kävellen olen kaupungilla, osana elävän keskustan elämää; autossa näen elämän kuin akvaariosta, sisätilassa ja eristyksissä muusta elämästä. Perheeni kanssa pysäköimme parkkihalliin, ettei tarvitse vahdata kelloa ja juosta lisäämään rahaa mittariin. (Yksin en koskaan tule keskustaan autolla, polkupyörä on helpompi ja minun matkoillani lähes yhtä nopea kulkuväline.) Kävelykeskustaan, jossa pienenkin lapsen uskaltaisi hetkeksi päästää vapaasti kävelemään ja hyppelemään ja jossa katutaiteilijat, näyteikkunat ja muut kulkijat tarjoaisivat olemisen, näkemisen ja kokemisen houkutusta, tulisin useammin ja todennäköisesti pidemmäksi aikaa. Ensisijaisesti tulisin olemaan, en ostamaan. Mutta kun tarvitsisin jotakin, tietäisin missä juuri tarvitsemani liike on.

Pitääkö paikkansa yrittäjän väite, että autolla saapuva asiakas ostaa enemmän kuin muilla välinein saapuva? Ja että nimenomaan pienten erityisliikkeiden vuoksi kauppakaduilla olisi oltava autopaikkoja heti liikkeiden oven edessä, ei kävelykatuja? Olen pitkään ollut täysin päinvastaista mieltä - tätä päinvastaista mielipidettä tukemaan on tietääkseni olemassa tutkimustietoakin, mutta vanhentunutta sellaista. Asian oikean laidan selvittämiseksi tarvittaisiin ilmeisesti uutta, mieluiten tamperelaista faktaa.  

 

 
<< Alkuun < Edellinen 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Seuraava > Loppuun >>

Tulokset 55 - 57 / 165