Tahdon asia
14.12.2008

Monet tunnetut ihmiset ovat yhtäkkiä alkaneet puhua tahdon asioista. "Rauhassa on kyse tahdosta", sanoi Martti Ahtisaari Nobel-puheessaan. "Sodat ja konfliktit eivät ole väistämättömiä. Niitä saavat aikaan ihmiset." Ja tämän päivän Aamulehdessä kuvateksti julistaa "Heikki Hiilamon mielestä köyhyyden torjunta on tahdon asia." (Linkki koko artikkeliin tässä  - nettiversio tosin eri kuvalla ja kuvatekstillä.)

Heikki Hiilamo on fiksun oloinen mies. (Luulin jonkin aiempien mediaotteiden perusteella ikämieheksi, mutta eihän mies ole kuin kahdeksan vuotta itseäni vanhempi! Ja minähän vasta asteella "nuori arkkitehti"... ;) ) Sama kaveri on joskus aiemmin sanonut, että alle kolmivuotiaiden lasten vanhempien avioerot pitäisi kieltää, sillä useimmat parisuhteen ongelmat eivät siinä elämäntilanteessa johdu oikeasti puolison mahdottomuudesta vaan elämäntilanteen vaativuudesta itsestään. Ja tuossa hän oli täsmälleen oikeassa, ainakin minä allekirjoitan väitteen.

Hiilamo kehtoo pohtineensa miksi järkevät ehdotukset eivät toteudu. Tai tarkemmin lainattuna "pitäisikö jo lakata tutkimasta, mikä olisi järkevää sosiaaliplitiikkaa ja alkaa tutkia sitä, miksi järkevät ehdotukset eivät toteudu." Hiilamo syyttää kolmikantaneuvotteluja. No, millä nimellä asioita haluaa kukakin kutsua. Järkeviin ehdotuksiin tarttuminen kun on tahdon asia.

Ahtisaari ja Hiilamo puhuvat järjen sanoja. Me kaikki teemme jatkuvasti valintoja, jotka ovat varsin pitkälti tahdon asioita. Se, että kuvittelemme, ettei vaihtoehtoja mukamas ole, on yhden tahdon tietoista työntämistä syrjään toisen tahdon verukkeella. Kuvittelenhan minäkin joskus, ettei minulla vaikkapa ole varaa johonkin (esim. reilun kaupan tuotteeseen), ja silti kyse on vaan siitä mitä tahdon enemmän (rahaa itselle vai rahaa tuottajalle).

Rakennettu ympäristö on mitä mainioin esimerkki tahdon asioista: vaikka harvoin onnistutaan tekemään ympäristöä, josta ihmisten aidosti nauttivat ja hyväksi kehuvat, silti juuri tätä saamaamme me olemme halunneet, tämän olemme päättäneet toteutuvan. Jos olisimme oikeasti halunneet vaikkapa vähemmän melua asuinalueille, olisimme ryhtyneet toimiin sen eteen. Kollektiivisena yhteiskuntana emme ole halunneet, olemme näköjään halunneet sen sijaan enemmän kaistoja, halvemman tontin ja nopeampia yhteyksiä kodin ja työpaikan välille. Ympäristökin on tahdon asia.

Päätös on aina tahdon asia. Politiikka on päätösten tekemistä, yhtä tahdon asia koko touhu. Politiikassa vaan näyttää olevan niin, että usein vaikkapa halu olla osana porukkaa on suurempi kuin halu puhua juuri sen oikeasti oikeudenmukaisimmaksi kokemansa asian puolesta ja päättää juuri siitä. Politiikassa päätöksistä pyritään järkevyyden pohtimisen sijaan tekemään peliä ja kytkykauppaa: onko ehkä parempi juosta kuitenkin noiden pillin mukaan tässä, että saadaan ne puolellemme tuossa toisessa asiassa. Viimeksi tänään olen kuullut miten tärkeää on "toimia yhtenäisesti". (Se siitä vihreiden kuuluisasta puoluekurittomuudesta.)

Oli sana sitten kolmikanta tai puoluekuri, joka tapauksessa kyse on aidon demokratian laiminlyömisestä; siitä ettei lähdetäkään punnitsemaan kulloinkin käsillä olevan asian vaihtoehtoja vain sen asian omista lähtökohdista ja aidosti puhtaalta pöydältä, syvällisesti, sekä järjellä että sydämellä tutustuen. Järkevät ehdotukset eivät toteudu, koska niiden ei anneta toteutua. Pelissa on valtaa enemmän kuin rakkautta.

Peliin lähteminen on tietenkin tahdon asia.

 * * *

16.12.2008: Ja vielä lisäys tahdon asioista: Kohtuuhintainen rakentaminen on tahdon asia.

 
Kehitystä monella tasolla
10.12.2008

Kynnys blogin kirjoittamiseen kasvaa sitä korkeammaksi, mitä pidempää edellisestä kirjoituksesta on. Ei niin, että vaatimukset kirjoituksen laadusta olisivat kovemmat, mutta asiasisällön vaatimukset ovat, pitäisi olevinaan olla satunnaisia ajankohtaisuuksia tai menneitä tapahtumia painavampaa sanottavaa. Päästäkseni ali siitä, missä rima on korkein, ajattelin kirjoittaa hieman ajankohtaisuuksista ja menneistä tapahtumista...

1) Pohdin hyvin pitkään, suoraan sanoen ihan viime hetkeen, lähdenkö lainkaan ehdolle Tampereen vihreiden hallitukseen. Pari ihmistä kysyi pj-ehdokkaaksikin, mutta en suostunut. Ei sillä, etteikö kiinnostaisi tai ettenkö olisi tykännyt hallituksessa paria viime vuotta ja varapj:näkin olla... Vaan kun vieläkin on täysin auki mitä ja miten kuormittavia luottamuspaikkoja valtuustotyö tuo mukanaan! No, tulin sitten eilen valituksi hallitukseen vuodeksi 2009. Olen valtuustotyön vaatimuksiin varautuakseni kieltäytynyt jo omakotiyhdistyksen pj:n paikasta ja luopunut suosiolla tehtävistäni sekä TamSAFAn hallituksessa että Tampereen omakotiyhdistysten keskusjärjestössä ja ilmoittanut luopuvani seuraavan vuosikokouksen tullen Tampereen polkupyöräilijöiden puheenjohtajuudestakin (sekin on ollut tosi mainio pesti, olen todella tykännyt ja tuntenut saavani jotakin aikaankin, mutta hyvin käyntiin lähtenyt yhdistys jumahtaa paikalleen, ellei porukka uusiudu, ja pj:n vaihtamisesta on (valitettavasti) ihan paras aloittaa...). Olen aikonut luopua Dodon kaupunkisuunnittelupiirin yhdyshenkilön pestistä myös. Jokin yhdistysnakkikin saa sentään kuitenkin olla, enhän muuten tunne enää elämää entisekseen. Ja vihreiden toiminnassa on vielä paljon kehitettävää. ;).

2) Aamulehden Asiat-liitteen toimittaja haastatteli minua viime viikolla Tampereen keskustan kehittämisestä, tarkemmin Neilimon työryhmän loppuraportin herättämistä ajatuksista. Ihan mukava pitkästä aikaa puhua haastattelussa muustakin kuin Hämeenkadun pyöräilystä.

Jotkin asiat keskustan kehittämisestä ovat jääneet vaivaamaan: miksi raportti on hyvin suppea, vaikka keskustelua ja ideoita on varmasti ollut paljonkin? Miksi juuri mitään analyysiä nykytilanteesta ei tehdä tai siis ainakaan valoteta yleisölle? Miksi osoitetaan kaupallisia "ankkureita" ja jonkinlaisia aluekokonaisuuksia, kertomatta niiden tulevaisuudesta ja tavoitteista yhtään mitään? Miksi odotetaan "bulevardin" kaupungin virastotalon edessä houkuttelevan ihmisiä kävelemään ja hengaamaan kadulla - sillä ellei virastotalon ikkuna ole täynnä nähtävää ja bulevardi torikojujen reunustama, miksi kukaan hengaisi siinä mieluummin kuin torilla tai kauppakatujen näyteikkunoita katsellen? Miksi puhutaan elävästä keskustasta, mutta tarjotaan kuvissa Koskiareenaa, uutta kulttuurirakennusta Vanhankirkonpuistoon ja ravintolaa sillan alle - missä ovat ne PIENET asiat, jotka houkuttelisivat ihmisiä oikeasti kaduille? Missä ovat katutason näyteikkunatilaa ja keskustan asukasmäärää kasvattavat ratkaisut (Takoon esitetään kyllä asumista, mutta esityksestä jää silti kauppakeskuksen maku), missä ovat paikat kävelijöitä vuorokaudenajasta huolimatta ilahduttavalle ja yhä pidemmälle kävelemään, enemmän näkemään houkuttelevalle taiteelle, performansseille ja kesäiltojen ilmaisille ulkoleffanäytöksille? Ymmärrän ettei näitä ole saatu mahtumaan ensiaskeliin, mutta miksi raportissa on niin vähän tekstiä, miksei näitä edes mainita?

3) Kahteen edelliseen numeroituun kohtaan liittyen palasin aiempiin ajatuksiini keskustan liikenteen ja yrityselämän elinvoimaisuuden suhteista. Törmäsin lokakuiseen kirjoitukseeni aiheesta (olin jättänyt sen jotenkin keskeneräisenä näkymättömiin blogissa, mutta ei se lopulta niin keskeneräinen ollutkaan, nyt se on siis näkyvillä). Satuin juuri käymään siinä liikkeessä, jonka omistaja puhui vaalikopilla vahvasti kävelykatuja vastaan. Tulin joukkoliikenteellä Keskustorilta edelleen kävellen (molemmista pyöristä on kumi puhki enkä ehkä pojan kanssa olisi muutenkaan lähtenyt talvipimeänä iltana kaupungille fillarilla sotkemaan). Tunsin liikkeen ennestään, alunperin tosin nimenomaan käveltyäni ja pyöräiltyäni silloin tällöin ohi - autosta en olisi kauppaa erityisemmin huomannutkaan, keskityn seuraamaan liikennettä, en kadunvarren liikkeitä. Olin varmaankin ihan kelvollinen asiakas ja aion vierailla liikkeessä toistekin. Ilman tutkimusotteella tuotetun laajemman otoksen seurantafaktan musertavaa voimaa en voi kumota oman käytökseni vahvistamaan "mutua": kauppias on väärässä epäillessään kävelykatujen elävöittävää vaikutusta ja puhuessaan autojen puolesta. 

ps. Blogin kommentointikenttään pääseen klikkaamalla otsikkoa.

   

 
Vaalien jälkeinen elämä
07.11.2008

"Olen ihmetellyt, miten jaksat kirjoittaa niin paljon sitä blogiakin" päivitteli Ystävätär puhelimessa, juuri kun olen tuntenut pitkän pätkän huonoa omatuntoa kirjoittamattomuudesta. Mutta ehkä hän tarkoittikin paljolla 'pitkästi kerrallaan', ei 'usein'... ;)

KIITOS 780 ÄÄNESTÄ!

Olen ollut vaalien tuloksesta iloisen yllättynyt, mitä muuta voisin ollakaan! No, hieman perhosia vatsassa myös tulevan valtuustotyön suhteen. Alun vauhdikkuus ja tietty kaavamaisuus ("näin on ollut tapana") on ollut uutena valtuutettuna hämmentävä, mutta opettavainen kyllä.

Erityiset kiitokset vielä kaikille teille, jotka olette henkilökohtaisesti jaksaneet kirjoittaa sähköpostiviestejä, kysyä, keskustella ja antaa palautetta. Sellaisen yhteydenpidon toivon jatkuvan. Olen ajatellut tuoda politiikkaa ja kulloinkin esillä olevia hankkeita jatkossa jonkinlaiseen oman tukiryhmän tapaiseen keskustelupiiriin (saa ilmoittautua mukaan! :) ), toisinaan myös yleisemmin vihreisiin keskustelutilaisuuksiin. Tampereen vihreiden mainio järjestösihteeri Salla on puuhaamassa "politiikkapajaa" vihreän politiikan avartajaksi, keskustelufoorumiksi, aloitedynamoksi ja osaltaan kansalaisten poliittiseen keskusteluun osallistumisen ja kuulemisen keinoksi. Ehkä voin yhdistää "oman tiimini" siihen? Odotan, että saamme yhteensä jotakin hyvää aikaan osallistumisen(kin) saralla.

Kuluneella viikolla olen ollut vähäisellä vapaa-ajallani melko työllistetty Tampereen polkupyöräilijöiden asioissa. Olen viimeviikkoisen hallituksen kokouksen pohjalta laatinut ja lähettänyt yhdistyksen kannanoton pyörien pysäköintitilan saamiseksi pysäköintitaloihin ja samasta aiheesta mediatiedotteen sekä kirjoittanut alustavan tekstin yhdistyksen lausunnoksi Hämeen- ja Itsenäisyydenkatujen pyörätiekokeilusta. Niitä pieniä askelia maailman parantamiseksi tämäkin.

 

 
<< Alkuun < Edellinen 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Seuraava > Loppuun >>

Tulokset 52 - 54 / 165