Vaalien jälkeistä ahneutta
14.05.2009

Kyllä kävi eilen valtuustossa taas surettamaan poliitikkojen ahneus ja mukamas hyväntekeväisyyteen verhottu itsekkyys. Kohdassa, jossa keskusteltiin kaupungin säästötalkoisiin osallistumisesta valtuusto- yms. luottamustoimipalkkioista luopumisella, useampi puhuja kehtasi vedota siihen, ettei voi luopua palkkiosta, kun puolueen paikallisosasto niin kipeästi tarvitsee palkkion puoluevero-osuuden, siis palkkiosta päältä menevän 15-25%.

Perustelu on kerrassaan ala-arvoinen. Puolueethan ovat luoneet poliitikkojen avustuksella systeemiin lukuisia ihan käsittämättömiä ja häikäilemättömiä raha-automaatteja!

Näin toimii puoluevero: puolueen paikallis- tai piiriyhdistys päättää poliittisin perustein jaettavien luottamustoimien palkkioista perittävän puolueveron suuruuden. Tuo vero-osuus napataan siis palkkioista normaalien (sivutulo)verojen lisäksi. Periaatteessa tämä kuulosta ihan kelvolliselta: saan kokouspalkkiot puolueen vuoksi ja puolueen kautta, maksan siis puolueelle siitä osuuden. Itsekin poliittisena toimijana voin toki omalta osaltani osallistua rahoittamaan puolueenikin toimintaa. Mutta mitenkäs se meneekään: meille työssäkäyville tämä on kelpo keino rahoittaa puoluettaan luopumatta silti itse mistään (!), sillä kuulemma puoluevero on verovähennyskelpoinen. ("Kuulemma", sillä enpä ole vielä ikinä itse sellaista mistään päässyt vähentämään...) Yksityishenkilön kärsittäväksi se tulee siis vain niille, joilla ei ole muita tuloja eikä siis veroja, joista vähentää. Näin kyseessä onkin siis varainsiirto veronmaksajilta puolueille.

Puolueverotuoton lisäksi puolueet keräävät piilotuloja yhdystys- ja järjestötukina nuoriso- ja kulttuurijärjestöilleen, valtuuston toiminta-avustuksina järjestämilleen yleisötapahtumille, joissa valtuutetut ovat mukana kertomassa valtuuston asioista (tämä on minusta suhteellisen ok, valtuustoasioista kansalaisille tiedottamista on hyvä edistää vaikka sitten poliittisia tilaisuuksia tukemalla - mutta avointa ja kaikin puolin julkista pitäisi tämänkin tuen olla!) ja tukena ammattiyhdistysliikkeeltä, jonka jäsenmaksut niin ikään ovat verovähennyskelpoisia. Kaiken tämän puolueiden tulon maksavat siis todellisuudessa veronmaksajat. Ja sen tietäen on vielä kaksin verroin hävyttömämpää perustella palkkiostaluopumattomuuttaan sillä, että PUOLUE tarvitsee rahat. 

Juu, kyllä demokratia maksaa, kuten älähdykseeni eilisessä valtuustossakin vastattiin, mutta demokratia vaatii myös hinnan ja maksutavan julkisuutta.

Maksan veroissa ilomielin vaalien järjestelyjen aiheuttamat kulut, kokoustilojen vuokrat, paperit, postimaksut ja kaikenlaisen tiedottamisen tuen, myös puolueiden yleisestä linjasta kertovat esitteet tasapuolisesti kaikille puolueille nousevat ja uudet liikkeet huomioiden. Kokouspalkkiotkin ovat oikeutettuja, monille valtuutetuille mitätön korvaus esityslistojen ja aineistojen kahlaamisen, asioiden omaehtoisten taustaselvitysten, erilaisten kuulemisten ja neuvottelujen viemään aikaan nähden - monilla tämä vapaaehtoinen työ edellyttää palkattomia vapaita palkkatyöstä ja siten suoria tulonmenetyksiä, jotka eivät kuulu kokousajoista suoritettavien ansionmenetyskorvausten piiriin. Suostun vielä siihenkin, että maksamistani veroista kustannetaan luottamushenkilöiden kokouskahvit ja -voileivät, valtuuston kokouksien alla tarjottavan keittolounaankin. Mutta ei, piilopuoluetukia ei kuulu veronmaksajien rahoilla kustantaa. Pormestarikampanjat sun muut rahoitettakoon tiedossa olevista puoluetuista. Demoratian kustannusten pitää olla kaikkien nähtävissä ja arvioitavissa. Ja puoluetukien tasapuolisesti kaikkien saatavissa, ei "niille-eniten-joilla-ennestääkin-eniten-on".

Pois puolueverot ja poliittisten järjestöjen avustukset! Demokratian vaatimat tuet avoimiksi, julkisiksi ja taustapuolueeseen katsomatta samoiksi kaikille!

 * * *

Varmuuden vuoksi vielä tiedoksi: myös vihreät perivät ja maksavat puolueveroja, saavat nuorisojärjestöavustuksia ja rahallista tukea tilaisuuksiin, joissa valtuutetut ovat puhumassa. Tampereen vihreille menevän kunnallisveron suuruus on 25% palkkioista, piirijärjestön luottamuspaikoilla (joita itselläni ei ole yhtäkään) ilmeisesti jonkin verran pienempi, olisikohan 20%. Olen itse Tampereen vihreät ry:n eli paikallisen kunnallisjärjestön hallituksessa. Kunnallisjärjestö käyttää saamansa rahat perustoiminnan pyörittämiseen, lähinnä järjestösihteerin palkkaan. Kunnallisjärjestössä toimimisesta ei makseta kenellekään kokous- tai muita palkkioita. Vaalikampanjansa rahoittaa kukin ehdokas itse vaalijulisteita ja koko ehdokaslistan esitteleviä yhteismainoksia lukuunottamatta, jotka rahoitetaan puoluetuella ja puolueverotuotoin. Poikkeuksena tästä on ollut viime kunnallisvaalien "pormestarikampanja", johon puolueen pormestariehdokkaalle myönnettiin jonkin verran rahoitusta.

Kyllä, olen siis osaltani mukana tässä systeemissä, maksamassa ja ottamassa vastaan puolueveroja, niin ärsyttävää kuin se onkin.

 
Ydinvoiman ihanuutta
06.05.2009

Olkiluoto 3:n ongelmat jatkuvat. Halutaanko Suomeen ihan todella vielä lisää ydinvoimaloita? Totta kai ydinvoima on hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästötöntä energiaa. Mutta riittääkö se? Mitenkäs olikaan voimaloiden suurenmoisen turvallisuuden laita? Ja kuka haluaa uraanikaivoksen omalle kylälle?

Linkistä lisää aiheesta: http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article282764.ece?s=u&wtm=tt-06052009

 
Kaupunkipyörät
27.04.2009

Ranskassa on ollut jokusen vuoden käytössä toimivan oloinen kaupunkipyöräsysteemi. (Lihavoitu teksti toimii linkkinä CNN:n verkkoartikkeliin aiheesta.) Jotakin tämän tapaista kaivattaisiin Tampereellekin. Ja erityisesti kaivattaisiin mahdollisuuksia yhdistää pyörämatka joukkoliikennematkaan.

 
<< Alkuun < Edellinen 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Seuraava > Loppuun >>

Tulokset 37 - 39 / 165