Itsekkyysongelma
17.04.2007

Yhteiskunnassamme on oikeasti vain yksi merkittävä ongelma: itsekkyys. Se ilmenee ilmastonmuutoksena, kalliina tuotteina, talkoo-osallistumisen ja me-hengen hiipumisena, rasismina, kyvyttömyytenä jakaa hyvinvointiamme tasaisemmin...

Tämän illan ajankäyttöni teki melkoisen poikkeuksen normaaliin: katsoin telkkaria, Ajankohtaisen kakkosen ilmastonmuutosiltaa. Tässäkin keskustelussa tuli esille (sekä ruudun alareunan katsojatekstareissa että Ideaparkin puuhamiehen Topi Sukarin suulla), miten turhaa on yrittää vaikuttaa suomalaisten päästöihin, kun Kiinan tai muiden väkirikkaiden kehitysmaiden merkitys hiilidioksin päästäjänä on ihan eri luokkaa. Tämäkin on osa itsekkyysongelmaa: ”Miksi minä eikä ne muut?”, ”Miksi minä, kun minun tekemiseni on kärpäsenlian verran maailman jätevuoressa?” VÄÄRIN! Kun omiin tekemisiin on huomattavasti helpompi vaikuttaa kuin muiden, niistä pitää aloittaa. Jokaisen. Maailmassa on yli 6,5 miljardia ”minää” tekemään oman osuutensa, omat valintansa. Miksi juuri minä olisin se, jota asia ei koske?

Hiukan samaa asiaa liipaten kirjoittelin tänään yhdelle vihreiden sähköpostilistoista mietteitäni markkinataloudessa ilmenevässä itsekkyydessä. Juttu alkoi oikeastaan Talouselämän jutusta reilun kaupan banaanien myyntikatteista. Artikkelissa arveltiin reilun kaupan tuotteiden tarjonnan lisääntymisen syyksi kuluttajien valmius maksaa reiluista tuotteista enemmän, mikä mahdollistaa myös kaupalle isompien katteiden repimisen hyvätahtoisten kuluttajien kustannuksella. Tämähän on tietysti normaalia markkinataloutta, mutta mielestäni suhteellisen kaukana reilusta.

Oikeastaan käsitelty reilun kaupan voitto-osuus on vain osa ajatustani reiluista yrityksistä. Yrittäjän tulee toki saada voittoa työstään, mutta jotenkin pitäisi päästä voittotavoitteidenkin kohtuuteen. Olen tässä hiljaksen miettinyt olisiko mahdollista lanseerata luomu-, joutsen- jne. merkkien ja systeemien tapaan jonkinlainen TämäYritysTyytyyKohtuulliseenKatteeseen -merkki. Voisiko tällä lisätä kuluttajien vaikutusmahdollisuuksia, tietoa ostopäätösten vaikutuksista? Entä mikä on kohtuullinen voitto?  

Osa tätä kohtuuttoman voiton vääristymää ovat siis nuo mainitun "reilua-kuluttajaa-voi-rahastaa-enemmän"-banaanien kaltaiset tapaukset, toisenlainen pieni osa vaikkapa se, että nyt Tampereella suljetaan yksi Takon kolmesta kartonkikoneesta ja pistetään 140 työntekijää pihalle - siitä huolimatta, että kartonkia menisi kaupaksi enemmän kuin ehditään tuottaa ja yritys tuottaa reippaasti voittoa koko ajan. Ei vaan tuota tarpeeksi, kun saman tuotannon siirtäminen jonnekin muualle tuottaa ENEMMÄN! Näissä päätöksissä tiukemmat ympäristönormit lasketaan turhina lisäkuluina, joista päästään siirtämällä tuotanto maahan, jossa normeja ei tunneta. Eikä lasketa hintaa mielipahalle, työttömyyden välittömille ja välillisille kustannuksille, epävarmuudelle, pelollekin. Mutta jos mittariin saataisiin ihan muut arvot kuin yrityksen osakekurssi, millaisia päätöksiä silloin tehtäisiin?

 
Tampereen siisteyskampanja
12.04.2007

Tampereen pormestari on heti alkukauden toiminaan lanseerannut roskattomuuskampanjan. Idea on hyvä ja pormestarin tekemä avaus tarpeen. Aika usein nimittäin surettaa nähdä katujen roskamääriä, keskustassa pe- la-öiden jäljiltä varsinkin. Vappu on oma lukunsa, silloin ympäristö on kammottavassa kunnossa muuallakin kuin keskustassa. 

  • Kun asiasta kerta kampanjaa puuhataan, lienee hankkeisiin tarjolla rahoitusta, olisi ainakin hyvä olla. Ehdotin Vihreiden valtuustoryhmälle eteenpäin ehdotettavaksi seuraavia toimia:

    1) Tiedotus
    - kansalaisille tiedotusta roskaamisen aiheuttamista kuluista: miten paljon meistä jokainen maksaa tästä lystistä kunnallisveroissa? mihin muuhun sama raha voitaisiin käyttää?
  • - tiedotusta edelleen kierrätyksestä, kierrätyspisteiden sijainnista, jätteiden lajittelusta
    - vinkkejä jätteiden vähentämiseen: mm. kestovaipat, ylipakkaamisen välttäminen, kuluttajan vastuu ja vaikutusvalta yms.

    Näistä siis juttua useamman artikkelin muodossa etenkin Aamulehteen, mutta myös kaupungin omiin tiedotuslehtiin, nettisivuille, työntekijöille, sähköpostilistoille...

  • 2) Tampereen oma Roska päivässä -liike
    - Liikkeen "manseversion" lanseeraaminen
    - toimintaideaa tyrkyttävä mainoskampanja
    - olemassaolevien roskisten tyhjentämisvälien tarkistus ja tarvittaessa lisääminen (usein yleisest roskikset aika täysiä); ehkäpä roskisten lisääminen kansalaisten osoittamiin tarvepaikkoihin, tätäkin voisi asukkailta kysellä jos halutaan osallistaa...
    - porkkana liikkeeseen liittymiseen eli Tampereen pitämiseen siistinä, esim. kaupungin myöntämä palkinto sille, joka saa eniten tuttaviaan innostettua mukaan liikkeeseen (palkinnoksi riittänee jotakin muodollista, ei ehkä tarvii olla rahallisesti arvokasta - vai innostaisiko merkittävä palkinto sittenkin enemmän?)

  • 3) Asennekasvatus päiväkodeissa ja kouluissa
    ...sillä vain siellä tulevat roskaamattajättäjät tavoitetaan riittävän aikaisin!
    - kaupungin roskaamattomuuslähetit: olisiko kaupungilla varaa palkata joku tekemään tällaista tarha- ja koulukampanjaa? Härmäläläinen tuttavani Ritva Venehsalon eli Miiru Millisentti -kissa esimerkiksi olisi oikein mainio hahmo kertomaan tarhaikäisille miksi yhteistä kaupunkitilaa ei sovi roskata; koululaisille voisi tarjota vastaavasti asiallisempaa infoa esimerkillisten aikuisten tuomana: tietoa roskien haitoista eläimille, tuosta aiheutuneesta kulupuolesta jne.

    4) Siivoustalkoot
    -haasteet etenkin kouluille (tämä lienee jo nyt käytäntö? ainakin itse olin aikoinaan vuosittain siivoustalkoissa, Helsingissä tosin silloin, en täällä Tampereella)
    -asukasyhdistyksiäkin voi toki yrittää innostaa tähän mukaan, mutta itse olen talkoohengen löytymisen suhteen melko skeptinen: talkoohengellä varustettujen mainioiden aktiivisten ihmisten energia kuluu jo yhdistyksen yleiseen pyörittämiseen ilman ulkoa annettuja kampanjoita...

    5) Keppi
    - Reilusti vaan sakot niille, jotka yöllä baarista kotiutuessaan eivät osaa olla heittelemättä pitsalaatikoita ja hampurilaiskääreitä kaduille! Samoin mäyräkoiransa turkin heitteille jättäneille.

  • 6) Rahaa kadunhoitoon
    - Lisärahoitusta katujen lakaisuun. Pyörästäkin menee kumit puhki vähän väliä, kun keskustassa on niin paljon lasinsiruja. Harmittaa, kun vaihtoehtoina on joko paikata vaan kerta toisensa perään tai olla kokonaan pyöräilemättä... Kun lasipulloja ei kai sentään kannata kieltää, ja kun siruja ihan inhimillisten vahinkojenkin takia joskus syntyy, pitäisi vaan saada sirut poistettua nykyistä nopeammin ja tehokkaammin. (Osinhan tämä on tietty kiinteistöjen talkkareistakin kiinni - senkin vastuunjaon selkiyttämisessä olisi parantamisen sarkaa!)
 
Paluu normaaliin elämään
04.04.2007

Elämä on palautunut vaalien jäljiltä normaaliksi: enää runsas puolet suunnittelemistani tekemisistä jää hyvien haaveiden asteelle. ;) Ehdin vaikkapa lukea hieman enemmän sekä itselleni että lapselle. Mies iloitsee kalenterini nykyisestä joustavuudesta varaamalla itselleen (oikeutetusti kyllä!) iltavapaita pursi- ja navigaatioseuran kursseja ja talkoita varten.

”Pitäisi tehdä”-asioiden pitkästä listasta ei minun luonteellani, perheellisenä, talollisena eikä varsinkaan sitkeillä ”tee-se-itse”-päähänpinttymillä varustettuna henkilönä vaalikiireiden mentyäkään mihinkään päästä: pitäisi korjata pihakalusteet (kaksi neljästä tuolista rikki ja pöytäkin öljyämättä) ennen kuin puutarhakausi kunnolla alkaa; pitäisi päättää mitkä kaikki julkisivut tänä kesänä maalataan ja millä maalilla (maalin hankinta), koska (telineiden vuokraus) ja kenen kanssa (asian sovittaminen talkooväenkin kalentereihin tai pidempi aika omiin); pitäisi kirjoittaa juttu Tampereen seudun arkkitehtien lehteen Muotopuoleen; pitäisi viimein saada asennettua omalle koneelleni Civilization-peli, jonka sain ihan mainiona yllärivalmistujaislahjana perheeltäni, mutta joka jäi ensin diplomityön tilaajaesittelyiden valmistelun, sitten koneen kovalevyn hajoamisen ja lopulta vaalienkin jalkoihin. Ajankäytössäni ei kertakaikkiaan ole aikoihin ollut sellaista puhtaasti itsekkääseen olemiseen varattua hetkeä, jonka olisin yhtä aikaa voinut ja halunnut priorisoida tietokonepelin pelaamiseen, varsinkaan kun se vaatii ensin asentamishommia ja suositeltavana esityönä vielä kovalevyn defragmentoinnin!

Yhtäkkiä hymyilyttää otsikon tahaton mielleyhtymä kirjasarjan otsikointiin: Tarzan, Tarzanin paluu... Tässä siis Kirsikan elämä ja Kirsikan elämän paluu. ;)

Ajankäytön priorisointi on todella kumma juttu. Käytän itse asiassa aika paljon aikaa ihmisten kanssa keskustelemisiin, lähinnä yhdistysharrastuksissa, nyt yhä useammin sähköpostissa, kaikkein mieluiten ex-tempore illan-(tai päivän-)istujaisissa, sattumalta tavattujen, ohimennen kylään tupsahtaneiden tai hetken mielijohteesta kutsuttujen tuttavien kanssa. Kaikenlaiset maailmanparantamisprojektitkin ovat vuosien varrella ajaneet mennen tullen ohi oman talon remonttien ja siivoamisten – jostakinhan on tingittävä, kun ei kaikkea ehdi, ja minä tingin sitten epänaiselliseen tapaan imuroimis- ja ikkunanpesukerroista. Tarjoamisista tingin harvemmin – sen verran karjalaisen emännän vikaa on sentään minussakin sukupolven takaa vielä, että tuomisitta sopii meille kyllä tulla, muttei taatusti syömättä tai vähintäänkin kahvittelematta lähteä... (Tukiryhmäkin jo tutustui tähän. Vaalienjälkeisen sunnuntain epävirallista palautetapaamistakin varten leivoin riemulla koko aamupäivän (piirasta, pullaa, sitruuna-salmiakkimuffinseja – sillä pakkohan niin outoa ohjetta oli kokeilla, ihan hyvä tuli) ja keitin puolen kylän verran hernekeittoa, ettei vaan kukaan joudu lähtemään meiltä nälkäisenä, jos vaikka vieraat viipyvät päivälliselle asti. Ja viipyiväthän he, kun piti auttaa tuhoamaan kaikki se ruoka... ;). )

Lopulta elämä vaalikampanjan keskellä ja sen jälkeen ei eroakaan kovin paljoa toisistaan. Normaalia elämää kaikki, tavallaan. Minuahan ahdistaa, jos ei yleensä koko ajan ole jotakin ajatteluttavaa ja mielekästä projektia menossa, joko työssä tai harrastuksissa. Eräällä tavalla vain priorisointikysymys sekin, onko projekti korjausrakentamista, seminaaripuheenvuoro (juuri eilen sain suureksi ilokseni pitää sellaisen Invalidiliiton esteettömyysseminaarissa), kokonaisen alueen kaavoittaminen vai vaalikampanja. Arkkitehdin työ on siitä palkitsevaa, että siinäkin pystyy parhaimmillaan vaikuttamaan ihmisten hyvinvointiin, ekologisuuteen ja muihin sellaisiin merkittäviin asioihin. Harrastuksena jatkan Härmälän liikenneprojektia, rakennussuojelu- ja kaavoitusasioiden seuraamista ja tarvittaessa niihin suoraan tai välillisesti osallistumista, uutena pientä yritystä pysyä kärryillä koko maakunnan asioista edes jollakin tavalla, Tampereen Vihreiden toiminnan ideoimista (syksyksi kaikille avointa kuukausittaista toimintaa!)... Viime viikolla minut valittiin miljoonanteen luottamustoimeeni mutta itselleni ensimmäiseen yrityksen hallitukseen ja ensimmäisen kerran puolueen mahdaatilla. Sen lisäksi olen vaalien aikana tutustunut Annaan, jonka kanssa on viritteillä pieni ”kestovaippoja TAYSin synnytysosastolle”-projekti. Jätevuoren vähentäminenkin alkaa pienistä askelista, vaikka sitten tuoreiden äitien rohkaisemisesta kokeilemaan kertakäyttövaippojen ohella tai sijaan käytännössä ihan yhtä helppoja harsoja...

Vähän tähän ajankäyttöönkin liittyen äitini kirjoittaa vaalien jälkeen:

"[...]Olen ollut aika lailla mukana hommassasi, vaikka täällä
etäällä - alkuun tykkäsin että tavoite oli ylimitoitettu ja että energiaa
hukkuu - mutta energiaa syntyy kun kulutetaan, kuin aikaa Afrikassa. Nyt
ajattelen, että kampanja on ollut kasvukausi Sinulle. Seuraavat kisat,
kunnallispolitiikassa ensin ja sitten neljän vuoden päästä- menevät vielä
paremmin, jos katsot ne tarpeellisiksi.”

... ja on ehkä sittenkin väärässä. Energia on, muuttaa muotoaan, mutta ei synny, kyse on vain siitä mihin ja miten sitä kohdistetaan. Rakkaudeksi muutettu energia lämmittää, ajatuksiksi muutettu kasvattaa, liikkeeksi muutettu vie päätä seinään tai matkaa eteenpäin, miten sitten ohjaus sattuu onnistumaan. Ajankäyttö on tekemisen prioriteettien asettamista. Ehkä onnikin, että aika on rajallista. Tai näyttää meistä siltä.

 
<< Alkuun < Edellinen 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Seuraava > Loppuun >>

Tulokset 136 - 138 / 165